Passive radar localization by TDOA measurements
Varış zamanları farkının pasif ölçümleriyle radar yeri bulunması
- Tez No: 116179
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Varış açısı, aradeğerleme, varış zamanı, varış zamanlan farkı, üçgenleme. vı, Angle of arrival, interpolation, time of arrival, time difference of arrival, triangulation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz VARIŞ ZAMANLARI FARKININ PASİF ÖLÇÜMLERİYLE RADAR YERİ BULUNMASI Dersan, Ayşegül Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 2001, 69 sayfa Bu tezde, radar sinyallerinin varış zamanlarının hareket halinde bir uçağın üzerinde bulunan ayrık dört duyucu yapısı tarafından ölçülmesi problemi ele alınmıştır. Uyarlanır eşikli varış zamanı kestirimi yöntemi, örneklenmiş bir radar sinyaline uygulanmış ve varış zamanı kestiriminin doğruluğunu geliştirmek üzere, bir aradeğerleme yöntemi önerilmiştir. Varış zamanları farkının kestirimleri, iki ayrık duyucu tarafından alman sinyallerden kestirilen varış zamanlarının farklarından elde edilmiştir. Belirlenmiş radar darbesinin varış zamanının ve varış zamanları farkının kestirimlerinin, beyaz gürültü altında Cramer-Rao alt sınırları türetilmiştir. Alıcıda kullanılan alçak geçiren süzgecin bant genişliğinin etkileri araştırılmış ve sonuçlar varış zamanları farkı için türetilmiş olan Cramer-Rao sınırıyla karşılaştırılmıştır. Varış zamanları farkı kestirimleri, varış açısı verilerinin elde edilmesinde kullanılmış ve kestirim sonuçlan varış açısı kestirimi için türetilmiş olan Cramer-Rao alt sınırıyla karşılaştırılmıştır. İki anten çifti kullanmanın yararları ele alınmış ve iyi çalışan bir birleşim yöntemi önerilmiştir.Son olarak, varış açısı verileri üçgenleme yöntemiyle radarın yersenmesinde kullanılmış ve kestirilen yer en küçük kareler yöntemiyle eniyilenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PASSIVE RADAR LOCALIZATION BY TDOA MEASUREMENTS Dersan, Ayşegül M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık September 2001, 69 pages Within the scope of this thesis, the problem of estimating the time of arrival of the received radar signals via four separated sensors located on a flying aircraft is presented. Arrival time estimation by adaptive thresholding is applied to a sampled radar signal, and an interpolation method is suggested in order to improve the arrival time estimation accuracy. TDOA estimations are obtained as the difference of arrival times of the signals received by two separated sensors. Cramer-Rao bounds on the rms errors of TOA and TDOA estimates are derived for the given radar pulse under white noise. Effects of the bandwidth of the low-pass filter used in the receiver are investigated, and the results are compared with the Cramer-Rao bound derived for TDOA estimation. Direction of arrival estimation is carried out by converting the TDOA measurements into angle of arrival data, and these estimation results are also compared with the Cramer-Rao bound derived for AOA estimation. Advantages of musing two antenna pairs are discussed, and an efficient combining method is proposed. Lastly, direction of arrival data are used in radar localization by triangulation and location estimation is optimized by the least squares method.