Design and construction of annular sector radiating line (ANSERLIN), microstrip helix radiating line (MISHERLIN) and tapered rolling strip (TAROS) antennas
Halka biçimli hat (ANSERLIN), helezonik mikroşerit hat (MISHERLIN) ve silindirik şerit hat (TAROS) antenlerin tasarımı ve yapımı
  1. Tez No: 116180
  2. Yazar: ÇAĞLAR YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Profilli Anten, Mikroşerit Hat, Anten Dizisi, Ortak Hatlı Besleme, Empedans Dönüştürücü vı, Low-Profile Antenna, Microstrip Line, Antenna Array, Corporate Feed, Impedance Transformer IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz HALKA BİÇİMLİ HAT (ANSERLIN), HELEZONİK MİKROŞERİT HAT (MISHERLIN) VE SİLİNDİRİK ŞERİT HAT (TAROS) ANTENLERİN TASARIM VE YAPIMI YARDIM, Çağlar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Eylül 2001, 150 sayfa Bu tez çalışmasında düşük profilli, dairesel polarizasyonlu, küçük boyutlu ve ortalama kazançlı bir anten olan Halka Biçimli Hat (ANSERLIN) Anten incelenmiş, bu antenle ilgili teorik ve deneysel araştırmalardan sonra Helezonik Mikroşerit Hat (MISHERLIN) Anten ve Silindirik Şerit Hat (TAROS) Anten adlı iki yeni anten sunulmuştur. Gerekli teorik çalışmalardan sonra, bu antenlerin ışıma mekanizmaları, her bir antenin tasarım ve üretim prosedürleri ile birlikte verilmiştir. Her bir antenin iyi ve kötü yönleri belirtilmiş ve bunları, hem birbirleri arasında ve hem de benzer özelliklere sahip olan ve halihazırda literatürde bulunan antenlerle yapılan karşılaştırmalar izlemiştir. Antenler üzerinde yapılabilecek olası iyileştirmeler tartışılmış ve parametrik analiz sonuçları verilmiştir.Antenlerdeki dizi yapılan, karşılıklı etkileşim kavramı, dizi yapılarındaki aktif eleman özellikleri ve dizilerde kullanılan besleme yapıları üzerinde durulduktan sonra MISHERLIN elemanlarından oluşan anten dizileri üretilmiş ve bu dizilerin MISHERLIN' e göre sağladığı iyileştirmeler anlatılmıştır. Tipik ortak hatlı besleme ağı tasarımı, çok parçalı çeyrek dalga boylu Chebshev ve doğrusal olarak daralan empedans dönüştürücü tasarımı ile birlikte sunulmuştur. Tüm bu anten yapılarının ışıma ve polarizasyon paternleri, kazanç ve geri dönüş kaybı özellikleri, 3dB patern genişliği ve ışın sapması değerleri hem ölçüm hem de bilgisayar simülasyonu yoluyla elde edilmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF ANNULAR SECTOR RADIATING LINE (ANSERLIN), MICROSTRIP HELIX RADIATING LINE (MISHERLIN) AND TAPERED ROLLING STRIP (TAROS) ANTENNAS YARDIM, Çağlar M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Altunkan HIZAL September 2001, 150 pages In this thesis, a conformal, low-profile, circularly polarized, small-sized moderate gain antenna, the Annular Sector Radiating Line (ANSERLIN) Antenna is investigated, and upon theoretical and experimental investigations of this antenna, two novel antennas, namely, the Microstrip Helix Radiating Line (MISHERLIN) Antenna and the Tapered Rolling Strip (TAROS) Antenna are introduced. Their radiation mechanisms accompanied by their individual design and construction procedures are explained after the necessary theoretical discussions. The advantageous and disadvantageous characteristics of each one are stated and are followed by comparisons between each other and the antennas in the literature with similar properties. Several possible improvements are discussed and the results of parametric analyses are given. inAntenna arrays formed from MISHERLIN elements have been constructed and analyzed and the improvements of these arrays over the MISHERLIN antenna are manifested after arguments about the array environment, mutual-coupling phenomena, the active element characteristics within the array structures and the feeding architectures are made. The design of a typical array corporate feeding network is presented along with the multi-section quarter-wave Chebyshev and linearly tapered impedance transformer designs. Both measurement and computer simulation results of radiation and polarization patterns, gain and return loss characteristics, 3dB beamwidth and beam tilt values of all these antennas are provided.