Immobilization of glucose oxidase enzyme in conducting graft copolymers of pyrrole
Glikoz oksidaz enziminin pirolün aşı kopolimerlerinde tutuklanması
  1. Tez No: 116207
  2. Yazar: SEHA TİRKEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: glikoz oksidaz, tutuklama, iletken polimerler IV, glucose oxidase, immobilization, conductive polymers m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz GLİKOZ OKSİDAZ ENZİMİNİN PİROLÜN AŞI KOPOLİMERLERINDE TUTUKLANMASI Tirkeş, Seha Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Haziran 2001, 59 sayfa Glikoz Oksidaz enzimi dört farklı iletken kopolimer matrisinde tutuklandı. Bu matrisler: polipirol (PPy), poli(pirol-graft-politetrahidrofuran) (1) ve (3), dördüncü matris de poli(pirol-graft-polisitiren/politetrahidrofuran) (2). Tutuklanmış ve serbest enzimlerin ilgili reaksiyon parametreleri, Km ve Vmax ve de optimum sıcaklık değerleri hesaplandı. Elektroliz zamanının ve değişik destek elektrolitlerin - sodyum dodesilsülfat, p-toluen sulfonikasit ve p-toluen sulfonikasidin sodyum tuzu- enzimin tutuklanmasına olan etkileri araştırıldı. Aktivite ve tekrarlı kullanılabilirlik açısından düşük molekül ağırlıklı yumuşak segment içeren (politetrahidrofuran) matrislerin daha iyi koşullar sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMOBILIZATION OF GLUCOSE OXIDASE ENZYME IN CONDUCTING GRAFT COPOLYMERS OF PYRROLE Tirkeş, Seha M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare June 2001, 59 pages Glucose oxidase was immobilized in four different conducting polymer matrices, namely: polypyrrole, (PPy), poly(pyrrole-graft-polytetrahydrofuran) -(1) and (3)-, and poly(pyrrole-graft-polystyrene/polytetrahydrofuran) -(2)-. The kinetic parameters VmaX and Km, and the optimum temperature were determined for both immobilized and native enzymes. The effect of electrolysis time and several supporting electrolytes, p-toluenesulfonic acid, sodium p- toluene sulfonate and sodium dodecyl sulfate, (PTSA, NaPTS, SDS), on enzyme immobilization were investigated. In terms of activity and the stability of glucose oxidase, better conditions were obtained with the matrices having soft segments (polytetrahydrofuran) with low molecular weight.