Computer modeling with ANSYS software to investigate the evalution of thermal stresses and residual stresses during quenching
Isıl gerilmelerin ve kalıntı gerilmelerin oluşumunun incelenmesi için su verme işleminin ANSYS yazılımıyla bilgisayarda modellenmesi
- Tez No: 116208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL HAKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Quenching, Thermal Stress, Residual Stress, Finite Element Modeling, ANSYS IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz ISIL GERİLMELERİN VE KALINTI GERİLMELERİN OLUŞUMUNUN İNCELENMESİ İÇİN SU VERME İŞLEMİNİN ANSYS YAZILIMIYLA BİLGİSAYARDA MODELLENMESİ AKDUR, Rasim Eren Y. Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Cemil Hakan GÜR Nisan 2001, 81 sayfa Bu tezde, eksenel simetriye sahip parçalara su verme işleminin bilgisayarda simulasyonu için sonlu elemanlar yazılımı ANSYS 'in uygun modülleri kullanılarak geliştirilen bir model sunulmaktadır. Çalışmada, parça geometrisinin ve işlem parametrelerinin, su verme işlemi esnasında çubuk ve boru şeklindeki silindirlerde oluşan ısıl gerilmelere ve kalıntı gerilmelere etkilerinin incelenmesi için bir temel oluşturmak amaçlanmıştır. Mikroyapısal faz dönüşümlerinin etkisinin modele eklenmesi ise sonraki çalışmalara bırakılmıştır. İlk analizler, sonlu eleman ağında kullanılacak eleman sayılarının ve zaman adımının optimum değerlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Modeli doğrulamak amacıyla literatürdeki bazı örnek çalışmalar tekrarlanmıştır. Oluşturulan modelle elde edilen sonuçların önceki çalışmaların sonuçlarıyla uyumlu olduğu görülmüştür. Daha sonra, su verme sıcaklığı ve yöntem, silindirin çapı ve boyu, borularda deliğin çapı gibi parametreler değiştirilerek sonsuz uzunlukta olduğu varsayılan silindirler ve gerçek yükseklik değerleri kullanılan silindirler için sayısal analizler yapılmıştır. Çeşitli çelik tipleri için girdi değerleri literatürden alınmıştır. Her analizde sıcaklık dağılımlarındaki değişimler ve su verme süresine bağlı içgerilmeler ve sonucunda oluşan kalıntı gerilmelerin dağılımı elde edilmiş, ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılıp tartışılmıştır. Anahtar sözcükler : Su Verme, Isıl Gerilmeler, Kalıntı Gerilmeler, Sonlu Eleman Modellemesi, ANSYS vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER MODELING WITH ANSYS SOFTWARE TO INVESTIGATE THE EVOLUTION OF THERMAL STRESSES AND RESIDUAL STRESSES DURING QUENCHING AKDUR, Rasim Eren M.Sc, Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cemil Hakan GÜR April 2001, 81 pages This thesis presents a model for simulating the quenching of axisymmetric components developed by using the appropriate modules of the commercial finite element software“ANSYS”. The aim is to establish a basis for investigating the effects of geometrical parameters and process parameters on the evolution of thermal stresses and residual stresses in the quenched solid- and hollow cylinders. Inclusion of microstructural transformations in the model was remained for further studies. Initial runs were performed to optimize the number of elements in the FE mesh and time-step size. Next, to verify the model, several numerical case studies published in literature were repeated. The comparisons showed that the results of the model are in agreement with those of the previous studies. Then, various numerical experiments were carried out for both infinitely long cylinders and the cylinders with finite height, by changing the type and temperature of the quench medium, diameter and height of the cylinders, and also diameter of the hole in the hollow cylinders. Input data for various steel types were taken directly from literature. In each analysis, variations in the distribution of temperature and internal stresses with respect to quenching time, and finally the distribution of residual stresses were obtained. Then, the results were compared and discussed. m