Üst anterior dişlerin kütlesel retraksiyonunun sonlu elemanlar yöntemi ile değerlendirilmesi
Finite element stress analysis of maxillary anterior en masse retraction
- Tez No: 224762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AYHAN BAŞÇİFTÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, en masse, retraksiyon, minivida, Anchorage, en masse, retraction, miniscrew
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Maksiller iki küçük azı çekimli sınıf II maloklüzyon tedavilerinde, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de ankrajdır. Son yıllarda iskeletsel ankrajın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte direkt ankraj elde edilmesi ankraj kaybı problemini ortadan kaldırmıştır. Yapılan çalışmalarda yapılacak hareket tipine göre iskeletsel ankraj olarak kullanılacak aygıtın lokalizasyonu çeşitlilik göstermektedir.Bu çalışmada farklı minivida lokalizasyonlarından ark üzerine ve hook üzerine kuvvet uygulanarak en masse retraksiyon sırasında uygulanan retraksiyon kuvvetinin çevre dokular ve dentoalveolar yapılar üzerinde oluşturduğu fonksiyonel streslerin miktar ve lokalizasyonu incelenmiştir. İnceleme için bilgisayar destekli dizayn ve sonlu elemanlar stres analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır.Maksillanın, maksiller dişlerin, braketlerin, ark telinin, hookun ve minividanın üç boyutlu modelleri hazırlanmış ve analize tabi tutulmuştur. Modelleme ve analizler Pentium Core Duo işlemcili 1gb Ram'li bir bilgisayar ortamında AutoCAD programı ve Ansys programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.FEM modellemesi yapılan yapıların kuvvet altında verdikleri tepkilerin gerçeğe yakın olması kullanılan modelin eleman, düğüm sayısı ve tipiyle yakında alakalıdır. Sonuçlar gerçeğe yakın çıktığı için birçok FEM çalışması klinik uygulamalara rehberlik etmektedir.Üç farklı minivida lokalizasyonu için iki farklı kuvvet doğrultusunu (kanin braketi ve kanin braketi distalindeki hook üzerine) simule eden altı farklı durum için modeller hazırlanmıştır. Tüm modellerde 350 gr.'lık kuvvet uygulanmıştır. Çalışmamız kapsamındaki modellerde maksilla, maksiller dişler ve minividada için uygulamalar arasındaki karşılaştırma parametresi olarak deplasmanlar ve Von-Misses kırılma gerilmeleri kullanılmıştır.Mekanik olarak kuvvetin 6 keser retraksiyonunda anteriora iletilmesi için arka ve ark üzerine yerleştirilen hooka kuvvet uygulanmıştır. Direnç merkezinin yeri ve kuvvetin uygulama noktası elde edilecek hareket için oldukça önemlidir.Çalışmanın sonuçları:Sürekli ark mekanikleri ile anterior en masse retraksiyonda, ark telinin posterior braket ve tüpler içerisindeki sürtünmesi sistemin önemli bir parçasıdır. Tüm dişlerin hareketini değiştirebilir ve ankraj kaybı oluşabilir. Bu nedenle minividanın anterior sectional arka bağlanarak direkt ankrajın kullanıldığı durumlarda sürtünme önemsizdir ve istenmeyen yan etkiler oluşmaz. Minivida ya da hook lokalizasyonu direnç merkezine göre değerlendirildiğinde, uygulama noktasına göre distalizasyonla birlikte ekstrüzyon veya intrüzyonun da meydana gelebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In the treatment of class II maloclusion with two maxillary premolar extraction, anchorage is one of the factor that affects the treatment results. In these days with the useage of skeletal anchorage; anchorage loss problem eliminated with the direct anchorage. In the recent studies, the localization of the anchorage appliance shows variation for the type of the movement.In present study, the the amount and localization of functional stresses that have been produced in dentoalveolar structures and periphery tissues by the force that have been applied form the hook or the arch for the en masse retraction are being investigated. In evaluation, the computer aided design and finite element stress analysis methods have been used.Three dimensional models of maxilla, maksillary teeth, braces, arch wire and the miniscrew have been modeled and analyzed. Modeling and analysis procedures were performed with AutoCAD and Ansys computer software and Pentium Core Duo 1 Gb RAM computer environment.The reality of the FEM models of the structures depending on the type and number of elements and number of nodes. Many FEM studies were guided to clinical application because of the realistic results.The models were prepared for six different situations and two variant load directions at three different miniscrew localization. In all of the models, 350 g. force have been used. In this study, displacements and Von Misses fracture strains are used for the comparison parameter for the maxilla, maxillary teeth and the miniscrew.The force applied to arch and hook for transmitting the force to anterior part during the anterior en masse retraction. Center of resistance and the force application point are important to obtain desired movement.The conclusions of the study were:The anterior en masse retraction with the continious arch mechanics, the friction of the wire in the posterior braces and the tubes are part of the system and these could change the movement of the teeth and anchorage loss may occur. Therefore, when using direct anchorage by connecting the miniscrew to anterior segment, the friction is unimportant and undesired side effects could not occur. When the localizations of the hook or the miniscrew are changed according to center of resistance, distalisation and extrusion or intrusion could occur by the application point.