Synthesis, modification and characterization of sodalites
Sodalit sentezi, modifikasyonu ve karakterizasyonu
- Tez No: 116212
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇULFAZ, PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: klorosodalit, hidroksisodalit, oksalat sodalit, hidrotermal sen tez, gümüş iyon değişimi vı, chlorosodalite, basic sodalite, oxalate sodalite, hydrothermal synthe sis, silver ion exchange
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Hidrotermal sentez yöntemleri kullanılarak klorosodalit, hidroksisodalit ve oksalat sodalit olmak üzere üç çeşit sodalitin üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu malzemelerin sentezi X-ışını kırınımı yöntemiyle görece kristalizasyon hızları ve nihayi kristaliniteleri açısından incelenmiştir. Kristalizasyon hızını ve miktarını sentezde kullanılan şablon bileşiğin belirlediği görülmüştür. Bu anlamda klorür iyonlarının en etkili şablonlar oldukları görülmektedir. Üretilen sodalitlere çözeltide iyon değişimi yöntemiyle gümüş yüklenmiştir. İyon değişimi çözeltideki gümüş oram izlenerek incelenmiştir. İyon değişim hızı ve iyon değişiminin 25 - 80 °C arasındaki denge davranışı bulunmuştur. Sodalitin gümüşe karşı sodyuma nazaran yüksek seçicilik gösterdiği ve bu seçiciliğin sıcaklığa fazla bağımlı olmadığı farkedilmiştir. Sodaliti dolduran anyonun iyon değişim hızlarını ve dengelerini etkilediği, seçiciliğin kafesin doluluk oranı arttıkça azaldığı, değişim hızının ise kafes boyları ile doğrudan alakalı olduğu görülmüştür. Üretilen sodyum ve gümüş sodalitler X-ışını kırınımıyla karakterize edilmiş ve gümüş sodalitlerin kristal yapıları Rietveld yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Kristal boyutu ve morfolojisini incelemek üzere sodalitlerin elektron mikrografları kullanılmış ve kristalitlerin nanoskopik olduğu görülmüştür. Örneklerin ısıl kararlılıkları ve kimyasal bileşimlerinin anlaşılması için termal ve kimyasal analizler uygulanmıştır. Üretilen sodyum sodalitlerin Al/Si oranlarının bire eşit olduğu ve 800C!a kadar kararlı oldukları görülmüştür. Gümüş sodalitlerin fotokromik, barokromik, termokromik ve fluoresans olmak üzere çeşitli optik özellikler gösterdikleri göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aluminosilicate sodalites of three different types, chlorosodalite, basic sodalite and oxalate sodalite, have been synthesized in their sodium forms using hy- drothermal synthesis. The syntheses were investigated in terms of their relative rates of crystallization and final crystallinities using powder X-ray diffraction. It was seen that the template species used in the synthesis determines both the rate and extent of crystallization. In this respect chloride ions seem to be the most effective templates. These sodalites were subsequently loaded with silver by aqueous ion exchange. The exchange was studied primarily by monitoring the solution phase. Rate of exchange and equilibrium behavior have been established over the temperature range of 25 - 80°C for all three types. High selectivity toward silver over sodium was observed, with little dependence on temperature. It was seen that the oc cluded anion in sodalite affects the ion exchange rates and equilibriums such that the amount of occlusion is inversely related to the selectivity towards silver and the rates are directly affected by cage sizes. Both sodium and silver sodalites were characterized by powder diffraction and crystallographic data for silver sodalites have been derived using Rietveld re finement. Electron micrographs of sodalites have been used for investigations of crystallite morphology and size which were seen to be in the nanoscopic. Chem ical and thermal analyses of the samples were performed in order to identify chemical composition and temperature stability. It was seen that the produced sodium sodalites essentially have an Al/Si ratio of unity and are stable up to 800 °C. Silver sodalites have been observed to manifest various optical properties including photochromic, barochromic, thermochromic and fluorescent behavior.