Neotectonic characteristics and seismicity of the dombayova graben
Dombayova grabeni'nin neotektonik özellikleri ve depremselliği
  1. Tez No: 116211
  2. Yazar: A. ARDA ÖZACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dombayova Grabeni, Neotektonik, Depremsellik, Kinematik analiz, GB Türkiye vı, Dombayova Graben, Neotectonic, Seismicity, Kinematic analysis, SW Turkey IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz DOMBAYOVA GRABENT NIN NEOTEKTONIK ÖZELLİKLERİ VE DEPREMSELLİĞİ Özacar, A. Arda Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Koçyiğit Temmuz 2001, 107 sayfa Çalışma alanı (Dombayova grabeni) Göller bölgesinde, İsparta Açısı'nın kuzey ucunda yer almakta olup, 5-7 km genişliğinde, 20 km uzunluğunda, yaklaşık K-G gidişti, karmaşık normal fay demeti tarafindan sınırlanan ve birbirinden farklı iki graben dolgusu içeren bir çöküntü alanıdır. Yaşlı graben dolgusu yükseltilerek graben kenarında yüzeylemiş olan Orta Miyosen-Orta Pliyosen yaşlı ve kıvrımlı volkano-sedimanter ile göl ve akarsu sedimanter istiflerinden oluşur. Buna karşın daha genç graben dolgusu deformasyon geçirmemiş Plio-Kuvaterner yaşlı yelpaze tortullarından ve henüz pekişmemiş graben ortası ve güncel allüvyon yelpazesi sedimanlarından oluşur. Gerek yaşlı graben dolgusundaki kıvrımlar gerekse iki graben dolgusu arasındaki açılı uyumsuzluk, Orta Miyosen sonunda gelişmiş arayagiren bir sıkışma fazını göstermektedir. Bu fazda en büyük sıkışma yönü BKB-DGD dur. Buna göre inceleme alanında neotektonik dönemin başlangıç yaşı Geç Pliyosen' dir (-2.6 My). Dombayova grabeni kenar fayları az miktarda doğrultu atım bileşeni olan normal faylardan oluşur. Graben dolguları içerisindeki mezoskopik ölçekli büyüme faylarının ve ikincil yapıların (graben kenar fayları) kinematik analizi KB-GD yönlü bir başlangıç genişlemesi ile BGB'dan BKB'ya değişen çok yönlü aktif bir genişlemeyi göstermiştir. Geç Pliyosen'den beri Dombayova grabeninin doğu kenarını sınırlayan faylar boyunca birikmiş olan toplam düşey atan miktarı -750 metredir. Bu değer ortalama olarak -0.3 mm/yıllık çökme hızına gelir. Uzun süreli deprem etkinliği Dombayova grabeninin aktif olduğunu kanıtlar. Yerleşim alanlarının çoğunun suya doygun gevşek sedimanlardan oluşan zemin üzerinde ve aktif faylara yalan olarak yer alması, 1875 ve 1914 depremlerinin kanıtladığı gibi, Dombayova grabeni içindeki yerleşim alanlarının deprem tehlikesine açık olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONIC CHARACTERISTICS AND SEISMICITY OF THE DOMBAYOVA GRABEN Özacar, A. Arda M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyiğit July 2001, 107 pages Study area, the Dombayova graben is located near the apex of the İsparta Angle in Lake District. It is a 5-7 km wide, 20 km long, ~N-S trending depression bounded by a complex array of normal faults and comprises two contrasting graben fills. Older graben fill consists of exhumed and folded Middle Miocene-Middle Pliocene volcano-sedimentary and fluvio-lacustrine sedimentary sequences. By contrast, younger graben fill consists of undeformed Plio-Quaternary fan elastics and unconsolidated depocentral sediments to recent alluvial fan deposits. Folds in the older graben fill and the angular unconformity between them record an intervening late Middle Pliocene compressional phase, in which principal stress axis 111operated in WNW-ESE direction. Thus, onset age of the tensional neotectonic regime in the study area is Late Pliocene (-2.6 My). Margin-bounding faults of the Dombayova graben are oblique-slip normal faults with minor strike-slip component. Kinematic analysis of both the mesoscopic growth faults included in the older and younger graben fills and the secondary structures (margin-bounding faults) indicate a uniform NW-SE directed initial extension and a non-uniform active extension changing from WSW to WNW. Total throw amount accumulated on the eastern margin-bounding faults of the Dombayova graben since Late Pliocene is -750 m, that corresponds to an average rate of subsidence up to -0.3 mm/yr. Long-term seismicity proves that the Dombayova graben is active. Since most of settlements are located on water-saturated loose graben fill near active faults, they are open to the future earthquake hazard as indicated by 1875 and 1914 earthquakes.