Removal of boron from aqueous solutions by continuous polymer enhanced ultrafiltration with polyvinyl alcohol
Borun polivinil alkol kullanılarak sıvı çözeltilerden sürekli polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon ile uzaklaştırılması
- Tez No: 116221
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE, PROF. DR. LEVENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer metal komplekslenmesi, ultrafiltrasyon, polivinil alkol, bor uzaklaştırılması, bor polivinil alkol komplekslenmesi. VI, Polymer metal complexation, ultrafiltration, polyvinyl alcohol, boron removal, boron polyvinyl alcohol complexation IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz BORUN POLİVİNİL ALKOL KULLANILARAK SIVI ÇÖZELTİLERDEN SÜREKLİ POLİMER KOMPLEKSLEMELİ ULTRAFİLTRASYON İLE UZAKLAŞTIRILMASI Dilek, Çerağ Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Önder Özbelge Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Yılmaz Haziran 2001, 89 sayfa Bor, çok düşük konsantrasyonlarda bile bitkilerin üzerindeki zehirleyici etkilerinden dolayı yüksek kirliliğe yol açan bir metaldir. Borun sıvı çözeltilerden uzaklaştırılması için sürekli polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon (PKUF) yönteminin uygulanabilirliği tetkik edilmeye çalışılmıştır. Çalışma parametrelerinin PKUFperformansına etkileri incelenmiştir. Ticari bir polimer olan polivinil alkol boru kompleksleyici araç olarak kullanılmıştır. Polimer komplekslemeli ultrafiltrasyon işlemi için kullanılan pilot ölçekli sistemde 10000 Da MWCO spiral sarılmış selüloz kartuşu vardır. Çalışılan deneysel parametreler, metal/ polimer oranı (yükleme) (0.002- 1), pH (7-10) ve polimerin molekül ağırlığı ve hidroliz derecesi gibi polimer özellikleridir. Bu ön araştımanın sonuçları, borun uzaklaştırılması için polimer komplekslemeli ultrafiltrasyonun başarılı bir alternatif metod olduğunu göstermiştir. Deneyler sırasında süzüntü akısı 19 l/m.saat civarında sabit olmuş ve akılar çalışılan parametrelerden ve polimer özelliklerinden etkilenmemiştir. Yükleme değerleri düştükçe borun tutunumu artmıştır. Ayrıca pHın tutunma üzerinde önemli bir etkisi vardır. Artan pH değerlerinde borun tutunumu artmıştır. Polimerin molekül ağırlığının borun tutunumu üzerinde etkisi yoktur. Bunun yanısıra polivinil alkol için en uygun turunum, polimerin suda en yüksek çözünürlüğüne sahip olduğu hidroliz derecesi olan % 87 ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF BORON FROM AQUEOUS SOLUTIONS BY CONTINUOUS POLYMER ENHANCED ULTRAFILTRATION WITH POLYVINYL ALCOHOL Dilek, Çerağ M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hilmi Önder Özbelge Co-Supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz June 2001, 89 pages Boron is a highly contaminating metal due to its toxic effects for plants even at very low concentrations. Feasibility of boron removal from aqueous solutions by continuous polymer enhanced ultrafiltration (PEUF) was explored. PEUF was applied for removal of boron from aqueous solutions. The effects of operating parameters on the performance of PEUF were investigated. A commercial polymer, polyvinyl alcohol was used as the boron complexing agent. The pilot scale system utilized for the polymer enhanced ultrafiltration process is accommodating spiral wound cellulose cartridge with 10000 Da MWCO. mThe experimental parameters studied are metal/polymer ratio (loading) (0.002-1), pH (7-10), and the polymer characteristics such as molecular weight of the polymer and degree of hydrolysis. The results of this exploratory investigation showed that PEUF could be a successful alternative method for removal of boron. The permeate flux was remaining constant around 19 1/m hr throughout the runs and the fluxes were not affected by the studied operating parameters and the polymer characteristics. When the loading values were decreased, the retention of boron was increased. Also pH had an important influence on retention capability. Retention of boron was increasing with the increasing pH values. The molecular weight of the polymer did not have any influence on the retention of boron while an optimum retention was procured for polyvinyl alcohol with a degree of hydrolysis of 87 % which has the highest solubility in water.