Partial purification and kinetic characterization of l-lactate dehydrogenase from rhizopus oryzae
Rhizopus oryzae'den laktat dehidrogenazın kısmi saflaştırılması ve kinetik karakterizasyonu
  1. Tez No: 116222
  2. Yazar: AYLA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HAMAMCI, PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactate dehydrogenase, lihizopus oryzae, Lactic acid fermentation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
L-Laktat dehidrogenaz (EC 1.1.1.27), L-laktat: NAD+ oksidoredüktaz (LDH), laktik asit fermentasyonunun son aşamasında, NADH varlığında pürivatın laktata indirgenmesini katalize eder. LDH, tüm omurgalılarda, bir çok omurgasızlar ile bitkilerde ve çeşitli mikroorganizmalarda bulunur. LDH nin mikrobiyoloji, gıda, kozmetik ve kağıt endüstrilerinde yaygın kullanım alanları mevcuttur. Bir takım enzimlerin saptanması sırasında da varlığına gereksinim duyulan aksüler bir enzimdir. Mikrobiyal LDH, laktik asit üretimindeki parametrelerin belirlenmesi amacıyla da cok dikkat çekmiştir, küresel laktik asit talebi yıllık 100.000 ton' dan fazladır. Bu çalışmada, LDH enzimi laktik asit üreten filamentli bir küf suşu olan Rhizopus oryzae (ATCC 9363), den kısmen saflaştırılmış ve karakterize edilmiştir. LDH amonyum sülfat fraksiyonu ve kromatofokusing teknikleri ile saflaştırılmıştır. Enzim % 30-60 amonyum sülfat fraksiyonunda çökmüş ve % 76 lık bir verimle 2.4 kat saflaştırılmıştır. Fraksiyon tuzlardan uzaklaştırıldıktan sonra, PBE 94 kolonuna tabi tutulmuş ve % 10 luk bir verimle 1.5 katsaflık derecesi elde edilebilmiştir. Enzim aktivitesi pürivatın laktata indirgenmesi sırasındaki NADH oksidasyonunun 340 nm dalga boyunda takip edilmesi ile saptanmıştır. Ham özütte optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 7.5 ve 35 °C olarak bulunmuştur. Enzimin Km ve Vmax değerleri Pürivat için 6.44 x 10 ~3 M, and 0.223 u mol min“ ' mL”1 olarak bulunmuştur. SDS-PAGE kullanılarak enzimin monomer formunun moleküler ağırlığı 36 kDa olarak tahmin edilmiştir.Anahtar kelimden Laktat dehidrogenaz, Rhizopus oryzae, Laktik asit fermentasyonu
Özet (Çeviri)
L-Lactate dehydrogenase (EC 1.1.1.27), L-lactate:NAD+ oxidoreductase (LDH), catalyzes the reduction of pyruvate in the presence of NADH, in the final step of lactic acid fermentation. It is present in all vertabrates, many invertabrates, plants and diverse microorganisms LDH has an application area in microbiology, food, cosmetics and paper industries. It is also an important auxiliary enzyme for the determination of many enzymes. Microbial LDH, has caught great attention in order to determine the parameters of lactic acid production: Global lactic acid demand is estimated as more than 100.000 tons per year. In this study, LDH was partially purified and characterized from the filamentous fungi, Rhizopus oryzae (ATCC 9363), a lactic acid producing fungus. LDH lias been partially purified by ammonium sulfate fractionation and chromatofocusing techniques. The enzyme was precipitated between 30-60 % saturation, by which a 2.4 purification foldwith 76 % recovery was achieved. After desalting, the sample was applied to a PBE 94 column and the purification fold was 1.5 with 10 % recovery. The enzyme activity was determined by monitoring NADH oxidation at 340 run, as pyruvate is reduced to lactate. The optimum pH and temperature for LDH activity in crude extract was determined as 7.5 and 35 °C, respectively. The Km and V^ values of the enzyme for pyruvate has found as 6.44 x 10 ~3 M, and 0.223 ji mol min“1 mL”1. The molecular weight of monomer unit of LDH was estimated as 36 kDa with SDS-PAGE.