Removal of boron from aqueous solutions by using chelating ion exchange resins
Sulu çözeltilerden bor'un şelatlayıcı iyon değiştiricilerle giderilmesi
  1. Tez No: 120327
  2. Yazar: SABA SAMATYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NALAN KABAY, PROF.DR. ÜMRAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, iyon değiştirme, şelatlayıcı reçine, su kirliliği, jeotermal atık su, Boron, ion exchange, chelating resin, water pollution, geothermal wastewater
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sulardaki bor'un giderilmesi, dünyayı ilgilendiren bir konudur. Tarım arazilerinde kullanılan sularda bor için izin verilen sınır derişim değeri 1 mg B/L'dir. Bor miktarı bu değerin üzerinde olduğunda bazı bitkiler için toksik olmaktadır. Kızıldere jeotermal atık suyundaki bor konsantrasyonu yaklaşık olarak 18-20 mg B/L düzeyindedir. Bu çalışmada, jeotermal atık sulardaki bor'un iyon değiştirme yöntemiyle giderilmesi incelenmiştir. Laboratuarda yürütülen kesikli ve sürekli işlemler,farklı pH'larda hazırlanmış model çözeltiler ve jeotermal atık sular kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmalarda, N-glucamin fonksiyonel gruplarım içeren şelatlayıcı iyon değiştirici reçineler (Diaion CRB 01 ve Purolite S 108) bor giderilmesi için kullanılmıştır. Bor bu reçinelerden % 5'lik H2SO4 çözeltisi kullanarak nicel olarak tamamen sıyrılabilmiştir. Bor analizleri, spektrofotometrik olarak Curcumin yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron contamination of waters is a concern around the world. So, the permitted level of boron for irrigation in agricultural areas is 1 mg B/L. When the level of boron is high, it becomes toxic for some plants. Geothermal wastewater of Kizildere contains boron approximately in a concentration range of 18-20 mg B/L. In this study, experimental studies were carried out to investigate boron removal from geothermal wastewater by ion exchange method. In the experimental studies, batch and column processes were performed using model solutions at various pHs and geothermal wastewaters. In these studies, N-Glucamine type chelating ion exchange resins (Diaion CRB 01 and Purolite S 108) were used for boron removal. Boron from geothermal wastewater was effectively removed by both resins Diaion CRB 01 and Purolite S 108. Boron was quantitatively eluted from these resins by using 5 % H2SO4 solutions. Boron analysis was spectrophotometrically carried out using Curcumin Method.