Methomyl utilisation by methylotrophic bacteria
Metomilin metilotrofik bakteriler ile parçalanması
  1. Tez No: 116227
  2. Yazar: DENİZ ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Metomil, Biyolojik yıkım, Metomil okzim, Metilotrof bakteri VII, Methomyl, Biodegradation, Methomyl oxime, Methylotrophic bacteria IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz METOMILIN METILOTROFIK BAKTERİLER İLE PARÇALANMASI Özaslan, Deniz Master Tezi, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Gürdal ALAEDDİNOĞLU Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ayhan.S.Demir Haziran 2001, 93 sayfa Sentetik karbamatlar istenmeyen, kalıcı etkileri nedeniyle organoklorlu pestisitlere alternatif olarak geliştirilmişlerdir. Bu karbamatların birçoğu oldukça toksik etkiye sahiptir ve hepsi sinir sistemi için hayati önem taşıyan asetilkolinesteraz enzimini inhibe etmektedirler. N-metil karbamat pestisitlerin yoğun kullanımları nedeniyle, özellikle yaygın olarak tarım yapılan alanlarda, toprak ve yeraltı sularında kirlilik problemlerine yol açtığı bilinmektedir. Aldikarb [2-metil-2-(metiltio) propionaldehid O-(methil-karbomoil) oksim] ve metomil [S-metil N-[(metilkarbamoil)oksil]tioacetimidat] karbamat pestisitlerin alt grubu olan N-metil karbamatların okzim türevlerine ait ikipestisittir. Bunlar çeşitli ürünlerde değişik haşerelere karşı kullanılan sistemik insektisitlerdir. Metomil Türkiye'de orta miktarlarda kullanılmaktadır (40 ton, 1992). Metomil aldikarbdan daha az toksik olmasına rağmen yüksek su çözünürlüğü nedeniyle ciddi çevre kirliliği problemleri yaratma riskine sahiptir. Bu çalışmada aldikarbı tek karbon ve enerji kaynağı olarak kullanabilen metilotrof bir bakteri suşunun metomili de parçalayabildiği gösterilmiştir. Metomilin bu izolat tarafindan hidrolizi sonucunda metomil okzim, metilamin ve CO2 açığa çıkmaktadır. Metilamin serine metabolik yoluyla özümsenirken metomil okzim biyolojik yıkıma uğramadan besiyerinde birikmektedir. Çalışmada, bakteriyel üreme ve metomil parçalanmasi için optimum gelişme koşullan incelenmiştir. 10 mM metomilin (yaklaşık 1620 ppm) yer aldığı ve pH 7.1 olarak ayarlanmış minimal besi yeri, 30°C inkubasyon sıcaklığında izolatın üremesi için en uygun koşullan yerine getirmiştir. Bunun yanısıra değişik besiyerlerinin metomil parçalanmasındaki etkinlikleri de incelenmiştir. Bakteri suşunun metomili tek karbon ve nitrojen kaynağı olarak herkoşulda kullanabildiği gösterilmiştir. Yoğunlaştırılmış hücre süspansüyonlari kullanılarak aldikarb ve metomil karışımlarıyla yapılan deneyler, metomilin pestisitlerin hidrolizinden sorumlu olan N-metil karbamat hidrolaz enzimine yüksek duyarlılığının olduğunu ve iki substratın karşılıklı inhibisyona (kompetetif engelleme) neden olduğunu göstermiştir. Parçalanmış hücre özütlerinde enzimin Km and Vmax değerleri sırasıyla 1.58 mM and 8.48 umol/min.mg protein olarak belirlenmiştir. Aldikarbla karşılaştırıldığında elde edilen daha düşük Km ve daha yüksek Vmax VIdeğerleri metomilin enzim için aldikarba oranla daha iyi bir substrat olduğunu açıkça doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHOMYL UTILISATION BY METHYLOTROPHIC BACTERIA Özaslan, Deniz M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. N. Gürdal ALAEDDİNO?LU Co-Supervisor :Prof.Dr.Ayhan.S.Demir June 2001, 93 pages Synthetic carbamates have been developed as alternatives to the recalcitrant organochlorine pesticides. Many of these carbamates are highly toxic while inhibiting acetylcholinesterase, an enzyme vital to the function of nervous system. The heavy use of N-methylcarbamate pesticides has created problems of soil and groundwater contamination, particularly, in the areas with extensive farming. Aldicarb [2-methyl-2-(methylthio) propionaldehyde 0-(methyl-carbomoyl) oxime] and methomyl [S-methyl N-[(methylcarbamoyl)oxyl]thioacetimidate] are the two pesticides belonging to the subgroup of carbamate pesticides, namely N- iiimethylcarbamate derivatives of oximes. They are systemic insecticides used mainly for insect control on many crops. Methomyl is used in moderate amounts in Turkey (40 tonnes, 1992). Despite its lesser toxicity than aldicarb, it offers higher risk of environmental pollution due to its high water solubility. In this study, methylotrophic bacteria, capable of utilizing aldicarb as the sole carbon and energy source were shown to degrade methomyl as well. The isolate hydrolysed methomyl into methomyl oxime, methylamine and C02. Methomyl oxime was accumulated in the medium as an end-product where methylamine was assimilated through serine pathway. The optimum culture parameters for bacterial growth and methomyl degradation were investigated. Minimal medium (MM) supplemented with 10 mM methomyl (-1600 ppm) at pH 7.1 with 30°C incubation temperature supported the optimum growth conditions for the isolate. Effects of different growth media on degradation efficiency were also studied. Bacteria utilised methomyl as the sole source of carbon and nitrogen, constitutively. Experiments employing dense cell suspensions with mixtures of aldicarb and methomyl revealed that methomyl had greater affinity to N-methylcarbamate hydrolase; the enzyme responsible for hydrolysis of both pesticides and that there was a competitive inhibition between the two substrates. With crude cell extracts, Km and Vmax values determined as 1.58 mM and 8.48 umol/min.mg protein, respectively. A lower Km value and a higher Vmax value clearly indicate that methomyl is a better substrate for the enzyme as compared to aldicarb.