Numerical simulation and experimental study of gun interior ballistics
Namlulu silahların iç balistiğinin sayısal benzetilmesi ve deneysel çalışması
  1. Tez No: 116226
  2. Yazar: ZAFER TÜMER YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır boyutlu model, yığdı parametre yaklaşımı, bir boyutlu Euler modeli, katı itici, iç balistik, namlulu silah VI, Zero-dimensional model, lumped parameter approach, one- dimensional Euler model, solid propellant, interior ballistic, gun IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz NAMLULU SİLAHLARIN İÇ BALİSTİĞİNİN SAYISAL BENZETİLMESİ VE DENEYSEL ÇALIŞMASI Yazıcı, Zafer Turner Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Hüseyin Vural Haziran 2001, 107 sayfa Katı iticîli namlulu silahların iç balistik ön tasarımı için iki sayısal benzetim yazılımı oluşturulmuştur. Birinci yazdım yığdı parametre yaklaşımlı sıfır boyutlu bir modeldir, yani parametrelerin sadece zamana bağlı değişimi göz önüne alınmıştır, ikinci yazılım Euler denklemlerine dayalı bir boyutlu bir modeldir. Burada, Euler denklemleri gerçek gazlar için oluşturulmuştur ve çözüm için Roe ortalama yaklaşımı kullanılmıştır. Her iki yazdım da küresel, çubuk, tek delikli ve yedi delikli şekillerdeki taneciklerin yanmasını ve hem yivsetli hem de yivsetsiz namlular içinde mermi hareketini benzetebilme yeteneğine sahiptir. Sayısal benzetim sonuçlarının doğrulanması için deneysel bir silah düzeneği oluşturulmuştur ve deney atışları yapılmıştır. Deneyler için tek ve yedi delikli tanecik çeşitli Mİ iticisi seçilmiştir. Doğrusal basınç dağılımı namlunun kamasına, ortasına ve ağzına yerleştirilmiş üç basınç duyargası ile ölçülmüştür.Namlu ağzı hızı tel koparma yöntemi ile ölçülmüştür. Benzetim ve deneylerin karşılaştırma sonuçlan bir ön tasarım için yeterli görülmüştür. Deneysel düzeneğin tasarımını ve üretimini de içeren, bu çalışmanın deneysel kısmı TÜBİTAK-SAGE'de (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurulu-Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Kurumu) gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION AND EXPERIMENTAL STUDY OF GUN INTERIOR BALLISTICS Yazıcı, Zafer Turner M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. Hüseyin Vural June 2001, 107 pages Two numerical simulation codes were constructed for the preliminary design stage of solid propellant gun interior ballistics. The first code is a zero- dimensional model, which governs a lumped parameter approach, i.e. only timewise variation of parameters are considered. Second code is a one- dimensional model based on Eulerian equations. The set of Euler equations is constructed for real gases, and for the solution Roe averaging technique is used. Both codes have the ability of simulation of four different grain geometries; spherical, cord, single and seven perforated, and of the motion of projectile both through riffled and unriffled gun bores. IllTo verify the numerical simulation codes an experimental gun was constructed and test firings were performed. Single and seven perforated grain type Ml propellant was chosen for experimentation. The longitudinal pressure distribution was measured by three pressure transducers located at the breech, in the middle, and at the muzzle exit. Muzzle velocities are measured by breakwire technique. The results of comparison between simulations and experiments came out to be satisfactory for a preliminary design. Experimentation part of this study including the design and manufacturing of experimental setup, was performed in TÜBİTAK-SAGE (The Scientific and Technical Research Council of Turkey- Defense Industries Research and Development Institute)