Simulation of jet engines and thermoeconomic optimization of a cogeneration system incorporating J-79 turbojet engine
Jet motorlarının benzetişimi ve J-79 kullanan bir ısı-güç sisteminin termoekonomik optimizasyonu
- Tez No: 116235
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzetişim, Gaz Türbinleri, Sıfır Seviye Benzetişim, Jet Motorları, Performans Haritaları, Benzetişim Parametrelerinin Ayarlanması, Termoekonomik Optimizasyon, Kojenerasyon, Acil Durum Elektrik Üretimi. vı, Simulation, Gas Turbines, Zero Level Simulation, Jet Engines, Performance Maps, Tuning of Simulation Parameters, Thermoeconomic Optimization, Cogeneration, Emergency Electric Generation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz JET MOTORLARININ BENZETİŞİMİ VE J-79 MOTORU KULLANAN BİRISI-GÜÇ SİSTEMİNİN TERMOEKONOMİK OPTİMİZASYONU Narin, Bekir Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın A. Göğüs Eylül 2001, 183 sayfa Bu çalışmada Fİ 10-GE-l00 turbofan motorunun benzetişimi gerçekleştirilmiş ve bu amaçla geliştirilen kod, J-79 turbojet motorunun benzetişimi için uyarlanmıştır. Geliştirilen kod genellikle incelenenlere ilaveten şu etkileri göz önüne almaktadır: Özgül ısının sıcaklık ve bileşime bağımlılığı, soğutma havasının çekildiği kompresör kademesinin kompresör güç ihtiyacına ve türbin gücüne etkisi, yanma odası basınç düşüşünün hava debisine göre değişimi. Bilinmeyen motor parametreleri motorun sıfır düzeyi benzetişim modeli sonuçları, bremze ölçme sonuçlan ile karşılaştırılarak belirlenmiştir (tuning). Model, dönel parçaların verimlerinin tasarım dışı şartlar için değişimlerinin eşit olduğunu varsaydı ve bu doğrulandı. Kod, uçuş şartlarında verimlerin performans haritaları yardımıyla bulunması için geliştirildi. Performans haritalarını oluşturmak için bremze sonuçlarını ya da literatürden alman genel performans haritalarını kullanan özel teknikler uygulandı.J-79 motorunun güç üretiminde kullanılması için öngörülen dört farklı düzen, uygun olanları belirlemek için gözden geçirildi. Bunlardan biri, motor lülesi yerine gaz türbini kullanan, termoekonomik optimizasyonu da içerecek şekilde detaylı olarak incelendi. Kompresörün hızını ve kademe sayısını düşürerek şaft işinin bir kısmının acil durum elektrik üretimi için kullanılmasının uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF JET ENGINES AND THERMOECONOMIC OPTIMIZATION OF A COGENERATION SYSTEM INCORPORATING J-79 TURBOJET ENGINE Narin, Bekir M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın A. Göğüs September 2001, 183 pages In this study, simulation of F110-GE-100 turbofan engine is performed and the code developed for this purpose is adapted for the simulation of J-79 turbojet engine. This code takes into account the following effects in addition to the usual ones: Dependence of specific heat on temperature and on composition, variation of compressor power requirement and turbine power output due to bleed of cooling air at earlier stages of the compressor, variation of combustion chamber pressure drop with mass flow rate. This model assumed and verifies that changes of efficiencies of rotating components due to off-design operation is equal to each other. For flying conditions the code is improved to calculate the efficiencies using the performance maps and matching of rotating components. To determine the unknown engine parameters a tuning procedure is applied by using zero level simulation model of mthe engine and test bed measurement results. To construct the jet engine component performance maps, some special techniques are used, which utilize the test bed measurement results and general component maps taken from literature. Four different possibilities of utilization of J-79 engines for power production have been studied initially to see the promising ones. One of them, replacing the nozzle with a power turbine, is studied in detail including thermoeconomic optimization. It appears as feasible to obtain shaft work from J-79 engine for emergency electric generation by reducing the speed and number of stages of the compressor.