DNA isolation and PCR amplification from sheep samples obtained by non-destructive sampling
Canlıya zarar vermeden (non-destructive) elde edilen koyun örneklerinden DNA izolasyonu ve PCR yükseltgenmesi
- Tez No: 116234
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: DNA izolasyonu, mikrosatelit polimorfizmi, canlıya zarar vermeden örnekleme, non-invasive örnekleme, evcil koyun (Ovis aries) iv, DNA isolation, PCR amplification, non-destructive sampling, non-invasive sampling, domesticated sheep {Qvis aries). m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz CANLIYA ZARAR (Non-Destructive) VERMEDEN ELDE EDİLEN KOYUN ÖRNEKLERİNDEN DNA İZOLASYONU VE PCR YÜKSELTGENMESİ BEKPEN, Cemalettin Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci TOGAN Eylül 2001, 64 sayfa Bu tezde yeni bir DNA izolasyon metodu önerilmiştir. Bu metod Nal kullanılan izolasyon metodunu temel almaktadır. DNA taşıyıcı molekül olarak glikojen kullanılmakta ve taze veya iki ay önce toplanmış koyun dışkılarının homojenizasyonunu ve santrifüjünü takiben DNA izolasyonunu içermektedir. Yine Nal ve glikojenin kullanıldığı bu metod koyunlardan taze veya iki ay önce toplanmış tüy örneklerinde de basan ile uygulanmıştır. İzole edilen DNA'nın moleküler çalışmalarda kullanılabildiğini göstermek için, bu DNA'dan Oar FCB 193 ve MAF 65 mikrosatelit primerleri yardımı ile PCR yükseltgenmesi gerçekleştirilmiştir. Diğer DNA izolasyon metodlarıyla örneğin silica partikülleri, diyatom toprağı, dönen kolon ve dyna partikülleri kullanılarak uygulanan metodlar ile karşılaştırma yapıldığında, önerilen metod basit, ucuz ve kısadır, ve en önemlisi zehirli kimyasallar maddeler kullanılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DNA ISOLATION AND PCR AMPLIFICATION FROM SHEEP SAMPLES OBTAINED BY NON-DESTRUCTIVE SAMPLING BEKPEN, Cemalettin M. S., Department Biology Supervisor: Prof. Dr. İnci TOGAN September 2001, 64 pages In this thesis a new DNA isolation method is suggested. This method is based on a method which uses Nal extraction and involves pre-homogenization and centrifugation of the freshly collected or 2 months old feces from sheep for the extraction of the DNA glycogen is used as a DNA carrier molecule. Again the Nal and glycogen employed method was successfully applied on hair samples of sheep to isolate the DNA. In order to show that the isolated DNA can be used in further molecular studies, this DNA was amplified for two (Oar FCB 193, MAF 65) microsatellite loci. When compared to other DNA extraction methods by using; silica bead, diatomous earth, spin column, dynabead, the proposed method is simple, cheap, rapid and requires nontoxic chemicals.