Behavior of laminated glass beams
Lamina cam kirişlerinin davranışı
- Tez No: 116236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZÜLFÜ AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Lamina cam, cam kirişler, büyük yer değiştirme, dayanım çarpa nı, lamina camın eğilmesi IV, Laminated glass, glass beams, large deflection, strength factor, bending of laminated glass iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz LAMINA CAM KİRİŞLERİN DAVRANIŞI Tezcan, Selim Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Zülfü Aşık Ağustos 2001, 99 Sayfa Bu çalışmada sistemin tüm potansiyel enerjisinin minimizasyonu yolu ile, lamina cam kirişlerin eğilmesi üzerine bir matematiksel model geliştirilmiştir. Ar dından bu model basit mesnetli kirişler için deneysel ve sonlu elemanlar modelleri ile karşılaştırılarak doğruluğu kanıtlanmıştır. Geliştirilen model, ayrıca ortam sıcaklığı, ara katmanın kalınlığı, kirişin eni ve uzunluğu gibi çeşitli faktörlerin etkileri ile; ara katmanın geçiş derecesinin etkisini, plak davranışında görülen, doğrusal-olmayan davranışın etkisinden ayırt etmek için kullanılmıştır. Bu son amaç için, iki ucu an kastre lamina cam kirişlerin doğrusal olmayan davranışı da sonlu elemanlar metodu ile incelenmiş ve plaklarda görülen doğrusal-olmayan davranışla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR OF LAMINATED GLASS BEAMS Tezcan, Selim M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Zülfü Aşık August 2001, 99 Pages In this study, a mathematical model for the bending of laminated glass beams is developed by the minimization of the total potential energy of the system. The model is then verified with experimental and finite element models for simply sup ported beams. It is further used to investigate the effect of various factors like ambi ent temperature, thickness of the interlayer, width and length of the beam etc. as well as to distinguish the effect of the transition temperature of the interlayer on the strength factor of the laminated glass from the effect of nonlinearity observed in plate behavior. To this latter end, the nonlinear behavior of fixed end laminated glass beams is also investigated through finite element method and compared with the nonlinear behavior of plates.