Measurement of rock mechanics properties of Haymana limestone and Elazığ Termin sandstone reservoir rocks
Haymana kireçtaşı ve Elazığ Termin kumtaşı rezervuar kayaçlarının kaya mekaniği özelliklerinin ölçülmesi
  1. Tez No: 116244
  2. Yazar: ABDULLAH GÜRKAN İŞCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK, PROF. DR. ALİ SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gözeneklilik, Geçirgenlik, Gerilim Uzama Değişimi, Kireçtaşı, Kumtaşı vı, Porosity, Permeability, Stress, Strain, Limestone, Sandstone IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Rutin karot analizinde; bağıl geçirgenlik ve efektif ve mutlak gözeneklilik ölçümleri net gömü basıncı (sıkıştırma basıncı) altında olmayan karotlar üzerinde yapılmaktadır. Bu bilgiler kullanılarak rezervuar performansı ve rezerv tahmini yapılması, tüm rezervuarlar net gömü basıncı altında bulunduğundan, ciddi hatalara sebebiyet verebilmektedir. Bu ikilemi ortadan kaldırmak için, bu tezde bu parametreler stres koşulları altında ölçülmüştür. Stres ölçümleri yük hücresi içinde ve uzama ölçer aletleri kullanılarak yapılmıştır. Bu tezde kayaç özelliklerinin sıkıştırma basıncıyladeğişimi çalışılmıştır. Young modülleri hesaplanmıştır. Bu tezin amacı gözeneklilik ve geçirgenlik gibi rezervuar parametrelerini kayaçtaki gerilim ve uzama değişimleriyle ilişkilendirmektir. Bu ilişkiler hakkında daha iyi biligi sahibi olabilmek için Fanerozoik eona, Mezozoik eraya ve Cretacous peryoda ait yedi farklı kayaç üzerinde çalışılmıştır. Temel gerilim deneylerine başlamadan önce, değişik sıkıştırma basınçları altında deneme geçirgenlik ölçümleri su enjekte edilerek yapılmıştır. Geçirgenliğin artan sıkıştırma basıncıyla düştüğü gözlemlenmiştir. Gerilim ilişkilerini yapabilmek ve uzama değişimlerinin karotlar üzerindeki etkisini incelemek için SPIDER 8 adlı bir cihaz kullanılmıştır. Uzama değişimine karşılık sıkıştırma basıncı grafikleri ilişkiyi daha iyi göstermektedir. Young Modülü ve Poisson oranı belirlenen diğer parametrelerdir. Her iki parametrenin de stres uygulandıkça anlık ve ortalama değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In routine core analysis; relative permeability and effective and absolute porosity are measured on rock samples which are not under net overburden (confining) pressure.Using such data to predict reservoir performance or to estimate reserves can lead to serious errors since all reservoirs are under net overburden pressure. In order to eliminate this dilemma, these parameters are measured in stressed conditions in this thesis. Stress measurements are performed with strain gauges in the load cell, and mwith fluid pressure transducers in uni-axial cell. In this thesis relationship of rock properties with confining pressure was studied. Young's modulii were determined. Porosity and permeability were calculated by different approaches. The aim of this thesis is to correlate reservoir parameters like porosity and permeability with the changes in the stress and strain of the reservoir rock. To have a better idea about these correlations, it was decided to have a wide spectrum of rock samples(seven different core samples) such as different phenotypes of carbonate rocks and sandstones whose eons are Phanerozoic, eras are Mesozoic and periods are Cretacous. Thin section analysis method is also studied to have relative permeabilities and the porosities of the cores. Before starting with the main stress related experiments, some trials on permeability are also performed by using a limestone core sample under different confining pressures by injecting water. It is observed that permeability decreases with increasing confining pressure. In order to make stress correlations and to see the effects of strain changes on the cores, a new device called SPIDER 8 was used together with the load cell. Strain versus confining pressure graphs display the correlation much better. Young's Modulus and Poisson's Ratio are the other parameters that were determined. Instantaneous and average values of both parameters were calculated as the stress is applied.