Potential flow solution for the free overfall
Serbest düşü için bir potansiyel akım çözümü
  1. Tez No: 116261
  2. Yazar: DURSUN ÖZSARAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşü Akım Yüksekliği, Serbest Düşü, Potansiyel Akım, Debi Ölçümü iv, Brink Depth, Free Overfall, Potential Flow, Discharge Measurement iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz SERBEST DÜŞÜ İÇİN BİR POTANSİYEL AKIM ÇÖZÜMÜ Özsaraç, Dursun Yüksek Lisans Tezi., İnşaat Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Şahnaz Tiğrek Kasım 2001, 61 sayfa Geniş dikdörtgen serbest düşünün memba ve mansap jetinin sayısal modellemesinde, vizkoz etkileri ihmal eden ve akınım döngüsüz olduğu kabulüne dayanan potansiyel akım yaklaşımı uygulanmıştır. Laplace denklemi sonlu farklar metodu kullanılarak modellenmiş ve çözümde ardışık iterasyon metodu kullanılmıştır. Memba kritik derinliği ile düşü derinliği arasındaki ilişki araştırılmıştır. Düşünün memba ve serbest jet kısımlarının su yüzeyi profilleri hesaplanmıştır. Düşü kesitinde hesaplanan düşey hız ve basınç dağılımları deney sonuçları ve diğer teorik çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POTENTIAL FLOW SOLUTION FOR THE FREE OVERFALL Özsaraç, Dursun M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tiğrek November 2001, 61 pages The potential flow approach, which assumes that the viscous effects are negligible and that flow is irrotational, is applied to simulate both the upstream and the downstream of a free jet occurring over a wide rectangular free overfall. Laplace's equation is modeled using a finite difference scheme and solved by the successive iterative relaxation method. The relationship between the upstream critical depth and the brink depth is explored. Water surface profiles of upstream of the overfall and the free jet are computed. The computed vertical velocities and the pressure distributions at the brink are compared with the experimental data and the result of the other theoretical studies.