Minimum flexural reinforcement requirement of high strength concrete t-beams with flange in tension
Tablası çekme altında kalan yüksek dayanımlı t-kirişlerde minimum eğilme donatısı
- Tez No: 116260
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüksek dayanımlı beton, T-kirişler, minimum eğilme donatısı, çatlama. vı, high strength concrete, T-beams, minimum flexural reinforcement, cracking. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz TABLASI ÇEKME ALTINDA KALAN YÜKSEK DAYANIMLI T-KİRİŞLERLE MİNİMUM EĞİLME DONATISI Yılmaz Öztürk, Nazan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Aralık 2001, 101 sayfa Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin çoğunda betonun yapısal özelliklerini belirlemek ve yapı elemanlarını tasarlamak için ampirik formüller yeralmaktadır. Bu formüllerin çoğu beton dayanımı 40 MPa'dan daha düşük yapı elemanları üzerinde yapılan deneyler ve gözlemler neticesinde çıkarılmıştır. Yüksek dayanımlı betonun, yapı elemanlarının tasarım ve dayanım hesabında etkili olan özellikleri normal dayanımlı betondan farklıdır. Bu nedenle, bu formüllerin yüksek dayanımlı betondan üretilen yapı elemanları için yeterliliği araştırılmalıdır. Minimum eğilme donatısı, eğilmeye maruz kalan elemanların çatladıkları anda ani kırılmalarını önlemek için konulur. Donatılı kirişler eğilme altında çatladığında, beton tarafından taşınan çekme kuvveti donatıya aktarılır. Eğer sağlanan eğilme donatısı bu kuvveti taşımak için yeterli ise kiriş sünek bir davranış gösterir. Bu çalışmada,minimum donatı miktarını belirlemek için, iç kuvvetlerin yeniden dağılımına dayanan yeni bir yaklaşım sunulmuştur.Bu yeni yaklaşımın ve ACI3 18-95 şartnamesinin minimum eğilme donatısı koşulunun yeterliliğini araştırmak için dört adet basit mesnetli, tek donatılı, yüksek dayanımlı betondan üretilen, ölçekli dört adet kiriş, iki noktasal yük altında test edilmiştir. Tüm deneylerde, test elemanlarının tablası çekmeye maruz bırakılmıştır. Bu testlerden deney elemanlarının yük-deplasman ve moment-eğrilik ilişkileri elde edilmiştir. Deney sonuçlan, kapasite, düktilite ve çatlak genişliği kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Tez içinde bu konu üzerine yapılacak gelecek araştırmalar için de bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINIMUM FLEXURAL REINFORCEMENT REQUIREMENT OF HIGH STRENGTH CONCRETE T-BEAMS WITH FLANGE IN TENSION Yılmaz Öztürk, Nazan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe December 2001, 101 pages The empirical equations in national and international codes to evaluate the structural properties of concrete and to design structural elements are based on tests and surveys of structural members made from the concrete with less than 40 MPa compressive strength. High strength concrete has different properties that affect the design and strength calculations of structural members, compared with normal strength concrete. Therefore, adequacy of these equations must be investigated for structural members made up of high strength concrete. Minimum amount of reinforcement is proposed to prevent sudden failure of flexural members when concrete cracks. When reinforced concrete beams crack in flexure, the total tension force carried by concrete is transferred to steel. If the flexural reinforcement, provided, is adequate to carry this force, beam exhibits a ductile behavior. In this study, a new approach was presented to evaluate minimum amount of reinforcement based on redistribution of internal forces. mFour simply supported, single reinforced, high strength concrete, scaled T-beams were tested under two point loads to investigate adequacy of the new approach and ACI3 18-95 Building Code provision for minimum amount of flexural reinforcement. In the tests, flange of the beams were subjected to tension. From the tests, load-deflection and moment-curvature diagrams were obtained. Test results were evaluated on the basis of reserve strength, deflection ductility and crack width criteria. Some recommendations were also given for the future research on the subject presented in this thesis.