Isolation and partial characterization of aquatic bacteria from lake Eymir
Eymir gölünden sucul bakterileri izolasyonu ve kısmi karakterizasyonu
- Tez No: 116262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OZAN, DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: sucul bakteri, izolasyon, biyokimyasal testler, Eymir Gölü, balık sinyali, günlük dikeysel göç, Aquaspirillum, Zoogloea, Runellave siyanobakteril er türleri vuı, aquatic bacteria, isolation, biochemical tests, Lake Eymir, fish cue, Diel vertical migration, Aquaspirillum, Zoogloae, Runella, cyanobacterial species
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz EYMIR GOLÜNDEN SUCUL BAKTERİLERİ İZOLASYONU VE KISMİ KARAKTERİZASYONU Zöğ Ay, Duygu Yüksek lisans, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Y.Doç.Dr. Ayşegül Ozan Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Meryem Beklioğlu Ekim 2001, 129 sayfa 2001 yılının Mart ayında ilk su örneği alınan Türkiye'nin Ankara ilinin güneyinde bulunan Eymir Gölünden otuzbeş bakteri isolatı elde edilmiştir. Bakterilerin elde edildiği su örnekleri iki farklı işleme tabii tutulmuştur. Birinci işlemde su örnekleri uzun süre havalandırılmıştır. İkinci işlemde ise havalandırılmış su örneklerinde oniki saat süre ile balık bekletilmiştir. Bergey's Manual da önerilen biyokimyasal testlerin sonucunda, izolasyon ortamlarında büyütülen isolatların on VItane muhtemel Aquaspirillum, Zoogloae, Runella genusları ve siyanobakteri çeşitleri saptanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde su örnekleri Daphnia pulex kullanılarak yapılan günlük dikeysel göç deneyinin başlangıcında ve sonunda alınmıştır. Tatlı su omurgasızı olan D. pulex' in balık varlığında göç ettiği bilinmektedir. Bu göç omurgasızların balıktan gelen kimyasal sinyallere karşı bir tepkisi olarak düşünülmektedir. Yapısı henüz bilinmeyen bu kimyasalların sucul ortamlarda bakteri faaliyetiyle yok edildiği daha önceden gösterilmiştir. Bu tezde yapılan çalışmaların amacı balıktan gelen kimyasal sinyallerin parçalanmasının kinetik ve karakteristiğini inceleyecek gelecek deneylerde kullanılacak bakterileri elde etmek olarak belirlenmiştir. Seçici ortamlarda yetiştirilen bakterilerin, günlük dikeysel göç deneyleri süresince balık bekletilmiş suda sayılarını arttırdıkları gösterilmiştir. Runella türlerinin izolasyonu için önerilen ortamda büyüyen bakteri popülasyonunda artış bulunmuştur. Bu artışın diğer ortamlarda büyüen popülasyonlarla karşılaştırıldığında 10 kat daha büyük olduğu kaydedilmiştir. Bu çalışmada elde edilen bazı bakteri isolatları balık sinyallerinin parçalanmasından veya dönüşümünden sorumlu olabilirler. Bu çalışmadaki sonuçlara göre, elde edilen bazı bakteri isolatlarının balık sinyalleri araştırmalarında potansiyel araç olarak kullanılabilme olasılığı ortaya çıkmıştır. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND PARTIAL CHARACTERIZATION OF AQUATIC BACTERIA FROM LAKE EYMIR Zöğ Ay, Duygu M.S., Department of Biology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Ayşegül Ozan Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Meryem Beklioğlu October 2001, 129 pages Thirtyfive aquatic bacterial isolates were obtained from Lake Eymir, situated in south of Ankara, Turkey based on the first water sampling on the March of 2001. Bacteria were isolated from water samples processed in two different ways. In first processing the water samples were extensively aerated for about 2 weeks. In the second processing in aerated-water samples fish was introduced for twelve hours. HIAs a result of the biochemical tests that were suggested in Bergey's manual ten of the isolates obtained by the enrichments in isolation media were putatively assigned to be Aquaspirillum, Zoogloae, Runella genera and Cyanobacterial kinds. In the second part of study, water samples were taken at the beginning and end of diel vertical migration (DVM) experiments conducted by using Daphniapulex De Geer. The freshwater invertebrate D. pulex is known to perform adaptation to avoid in the fish predation.Diel vertical migration is as behavioural adaptation that is regarded as a response of the invertebrate towards the fish originated chemicals. These infochemicals, their chemical identity not yet known, have previously been shown to be eliminated from aquatic environments upon bacterial activity. The studies conducted in this thesis aimed to obtain bacterial isolates to be used in future experiments designed to investigate kinetics and characteristics of the cue degradation in search for the chemical identity of the cue. It was demonstrated that the bacteria cultured in selected media increased their population sizes in the treatment fish water during the DVM experiments (four days). It was found that the bacterial populations that were able grow in medium designed for the isolation of Runella species performed a large increase that. This increase was recorded to be on the average one order of magnitute higher compared to the populations growing on other media. Some of the bacterial isolates obtained in this study, if not all, might as well be responsible from the fish cue biodegradation or bioconversion.Regarding the results of this study, it appeared that some of the bacterial isolates may serve in the search of the fish cue as a potential tool.