A Study on heat transfer aspects on underground heating of airport aprons and runways
Hava alanı pistlerinin yer altından ısıtılmasının ısı transferi açısından incelenmesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 116273
  2. Yazar: AHMET YÜCE ALPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltından ısıtma, gömülü boru, kar erimesi IV, Underground heating, buried pipe, snow melting 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
oz HAVA ALANI PİSTLERİNİN YER ALTINDAN ISITILMASININ ISI TRANSFERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ALP AN, Ahmet Yüce Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Cemil Yamalı Aralık 2001, 209 Sayfa Bu çalışmada, havaalanı pistlerinin gömülü sıcak akışkan boruları ile ısıtılması, matematiksel modelleme ile teorik açıdan incelenmiştir. Pistin ısıtılması, taşınımsal ve ışınımsal sınır şartları göz önüne alınarak kesit görünümü ve üstten görünüm kullanılarak modellenmiştir. Üç boyutlu ve zamana bağlı sıcaklık dağılımı ve ısı transfer değerleri çeşitli geometrik ve ısı transfer değişkenleri için hesaplanmıştır.Bu çalışmalar sonucunda, bazı önemli sistem parametreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON HEAT TRANSFER ASPECTS ON UNDERGROUND HEATING OF AIRPORTS APRONS AND RUNWAYS ALP AN, Ahmet Yüce M.S., Department Of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil Yamalı December 2001, 209 pages In this study, underground heating of airport apron and runway surfaces by means of embedded hot fluid pipes, was investigated using a theoretical approach which is based on a mathematical modeling. The apron heating system was modeled from cross-sectional & top views for convective and radiative boundary condition at the apron surface. Three-dimensional transient temperature distribution and heat transfer rates are evaluated for various geometric and heat transfer parameters. Using these results, relations between some of the important system parameters are investigated.