Changing understanding in the space organization of a university campus: A case study on the Middle East Technical University
Üniversite kampüs mekanının organizasyonunda değişen yaklaşımlar: Orta Doğu Teknik Üniversitesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 116272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: eşik, mekan organizasyonu, dönüşüm, ideolojik bağlam, sosyal- politik-ekonomik bağlam. vı, threshold, space organization, transformation, ideological context, social- political-economic context. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz ÜNİVERSİTE KAMPUS MEKANININ ORGANİZASYONUNDA DEĞİŞEN YAKLAŞIMLAR: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Uçar, Serdar Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç.Dr. Cana Bilsel Aralık 2001, 88 sayfa Kentsel mekan organizasyonu kentsel tasarım işlemi ile gerçekleşir. Kentsel tasarımı başlıca, tasarımcı ile mesleki ideolojiler ve sosyal, politik ve ekonomik değişkenler arasındaki karşılıklı etkileşimlerin tamamı oluşturur. İdeolojik çerçeve temel olarak boşluk-doluluk-form yapımında tasarım yaklaşımlarını kapsarken, otorite ve politikalarla belirlenen sosyo-politik ve ekonomik çerçeve başlıca mekan organizasyonunda planlama kararlarını içerir. Bu iki belirleyicideki tasarım bağlamında değişimler mekan organizasyonunda değişimler anlamına gelir. Tasarım değişkenlerinde oluşan bu dönüşümler değişik zamanlarda mekan üretimmetodlarında eşikler oluştururlar. Bu bağlamda çalışma, kentsel mekan üretiminde eşikler oluşturan yaklaşım dönüşümlerinin mekan organizasyonuna etkilerini açıklamayı amaçlamaktadır. Konu O.D.T.O. Kampusu üzerinde çalışarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING UNDERSTANDINGS IN THE SPACE ORGANIZATION OF A UNIVERSITY CAMPUS: A CASE STUDY ON THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY Uçar, Serdar M. CP, Department of City and Regional Planning Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cana Bilsel December 2001, 88 pages The organization of urban space is realized through the urban design process, which is mainly defined by the integrity of the interactions between the urban designer and the professional ideologies, the social, political and economic context. While the ideological context covers architectural discourses mainly in the making of the space-mass-form, the socio-political and economic context forms the political framework of design, determined basically by politics and power, which shape the planning decisions on the space organization. Thus, changes in these frames mean changes in the organization of the space. Transformations in these variables of the iiidesign process might constitute some 'thresholds' in the space production method in different periods. In this context, this study aims to define the effects of changing understandings, forming thresholds, in the space organization of the urban environment As an urban design model, the M.E.T.U. Campus is studied to discuss the subject