'Cyclic behaviour of Adapazarı clayey silts'
'Adapazarı killi siltlerinin tekrarlı yükler altında davranışı'
  1. Tez No: 116311
  2. Yazar: ONUR PEKCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. ÖNDER ÇETİN, YRD. DOÇ. DR. B. SADIK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tekrarlı yüklerde zemin davranışı, sıvılaşma, killi şiltler, şiltler, siltli killer, dinamik üç eksenli test metodu, tekrarlı yükleme, deprem, Adapazarı. vı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz ADAPAZARI KİLLİ ŞİLTLERİNİN TEKRARLI YÜKLER ALTINDA DAVRANIŞI Pekcan, Onur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Önder Çetin Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. B. Sadık Bakır Eylül 2001, 83 sayfa 17 Ağustos 1999, İzmit (Mw=7.4) depremi, deprem bölgesinin bazı bölümlerinde ve de özellikle Adapazarı'nda meydana gelen hasar ve hasar dağılımında etkili olan yerel zemin şartlarının önemini ortaya koymakta anahtar rol oynamıştır. Adapazarı zeminlerinin türleri, İzmit depremi sırasında Adapazarı'nda meydana gelen sıvılaşma ve dinamik yumuşama hareketleri ile beraber düşünüldüğünde, geoteknik deprem mühendisliği açısından oldukça ilginç bir durum oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, literatürde bir boşluk oluşturan ve Adapazarı'nda sıkça bulunan killi silt ve siltli killi zeminlerin dinamik davranışını açıklamaktır. Bu amaçla, önemli temel deplasmanları görülen beş alandan alınan numuler üzerinde dinamik üç eksenli deneyler uygulanmıştır. Numuneler izotropik olarak, 0.45 ile 0.55 atmosfer arası olarak tahmin edilen saha yüklerialtında konsolide edilmiştir. Konsolidasyon sırasında hacimsel deformasyonlar kaydedilmiştir. Dinamik yükler İzmit depreminde Adapazarı'nda meydana gelen yüklere benzer şekilde (Tekrarlı Gerilme Oram, 0.3 ile 0.55 arası) seçilmiş ve 1 Hz. frekans ile uygulanmıştır. Ayrıca numunelerinin mühendislik parametreleri ve gradasyon özellikleri klasik zemin mekaniği deneyleri kullanılarak bulunmuştur. Adapazarı silti killeri ve killi şiltleri üzerinde yapılan dinamik üç eksenli deneyler, meydana gelen temel deplasmanlarının açıklanması amacıyla yorumlanmıştır. Çıkan sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Bazı silt ve kil karışımları tekrarlı yükler altında 100% boşluk suyu basıncı oluşması veya %5 iki yönlü eksenel deformasyon kriterlerine göre sıvılaşabilirler. 2. Siltli killer ve killi şiltlerde boşluk suyu basıncı oluşumu kumlarda ve plastik olmayan siltlerdekine göre daha yavaştır. Ancak, düşük ve orta plastisiteli siltli killerde oldukça düşük tekrarlı yük sayılarında (N70%) gözlenmiştir. 3. Kil ve silt karışımlarının dinamik dayanımları boşluk oranında ki azalma ve platisite değerindeki artışla beraber artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CYCLIC BEHAVIOUR OF ADAPAZARI CLAYEY SILTS Pekcan, Onur M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. K. Önder Çetin Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. B. Sadık Bakır September 2001, 83 pages August 17, 1999 İzmit (Mw=7.4) earthquake played a key role in emphasizing the effects of local soil conditions on the damage and its distribution, which was predominant in some parts of the earthquake-affected area, more specifically the city of Adapazarı. When the soil composition in Adapazarı is considered together with the liquefaction or cyclic softening behaviour occurred, İzmit earthquake was quite fascinating from geotechnical earthquake engineering point of view. The purpose of this study was to develop a sound understanding of the cyclic behaviour of Adapazarı clayey silt and silty clays, which forms a gap in the literature. For this purpose, series of cyclic triaxial tests were performed on five selected sites, where foundation displacements were significant. Samples were isotropically consolidated to in-situ effective stresses varying in the range of 0.45 to 0.55 atm. Volumetric strains were recorded during consolidation. Cyclic loads were chosen similar to the ones that were estimated in Adapazarı for İzmit earthquake in the range of CSR of 0.3 to 0.55 and applied with a frequency of 1 Hz. Furthermore, mthe engineering properties and the particle size distribution of soil samples were determined by means of classical soil mechanics testing methods. The cyclic triaxial tests performed on Adapazarı silty clays and clayey silts were evaluated to present a clear explanation of ground failure induced damage in Adapazarı. Following conclusions could be drawn from presented cyclic triaxial test results: 1. Some mixtures of silt and clay can be cyclically liquefied based on either 100% pore pressure or 5% double amplitude axial strain criteria. 2. Pore pressure build-up in silty clays and clayey silts is generally slower than that observed in sands and non-plastic silts. However, low to medium plasticity silty clays can build up significant pore pressures (ru>70%) under reasonably low number of cyclic loads (N