Analysis of earthquake induced hydrodynamic effects in cylindrical container tanks
Silindirik sıvı depolama tanklarındaki deprem kaynaklı hidrodinamik etkilerin analizi
  1. Tez No: 116312
  2. Yazar: DENİZ UTKUTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR POLAT, PROF.DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirik Çelik Tanklar, Geniş Depolama Tankları, Tankta Rijit Duvar Davranışı, Tankta Esnek Duvar Davranışı, API Standard 650, Sismik Analiz. vı, Circular Cylindrical Steel Tanks, Broad Container Tanks, Rigid Wall Behavior, Flexible Wall Behavior, API Standard 650, Seismic Analysis. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz SILINDIRIK SIVI DEPOLAMA TANKLARINDAKI DEPREM KAYNAKLI HİDRODİNAMİK ETKİLERİNİN ANALİZİ Utkutuğ, Deniz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Uğur Polat Nisan 2001, 72 sayfa. Dairesel, silindirik sekile sahip, endüstriyel sıvı depolama tankları çeşitli kapasitelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Deprem sırasında, hidrostatik basınca ek olarak hidrodinamik gerilmelerin de oluşması, bu yapılarda ve donanımlarında ki hasara bağlı olarak uzun süreli çevresel ve ekonomik zararları beraberinde getirebilmektedir (Tüpraş ve Aksa, 1999 Kocaeli depremi). Geniş silindirik tanklarda hem rijit hemde esnek duvar davranışının analizi için, Housner (1957) ve Veletsos ve Yang (1977) tarafından önerilen mekanik modeli örnek alan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sıvı-tank sisteminin farklı geometri ve malzeme özelliklerinin rijit ve esnek duvar davranışına etkisi sanal olarak Kocaeli ve Düzce depremlerine maruz bırakılan bir model tank üzerinde analiz edilmiştir.Tank esnekliğinin ve depolanan sıvı miktarının yüksekliğinin hidrodinamik ve toplam gerilmelerde önemli rol oynadığı ve dalgalanma modlarının birbirleri arasındaki etkileşimin az olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, daha kritik gerilmeler doğurduğu için tankların rijit duvar davranışı yerine esnek duvar davranışına göre tasarlanmasının gerektiği tespit edilmiştir. Son olarak, model tankın analizi API Standard 650, Welded Steel Tanks for Oil Storage yapım koduna göre tekrarlanmıştır. Standart, silindirik depolama tanklarının hassas sismik analizleri için yetersiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF EARTHQUAKE INDUCED HYDRODYNAMIC EFFECTS IN CYLINDRICAL CONTAINER TANKS Utkutuğ, Deniz M. S., Deparetment of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Polat April 2001, 72 pages. Industrial liquid container tanks in the circular cylindrical form are used widely in broad range of capacities. During an earthquake excitation, in addition to hydrostatic pressure, hydrodynamic stresses are also generated, which may lead to failure of these structures or their attached accessories, resulting in long-term economic and environmental impacts (Tüpraş and Aksa, 1999 Kocaeli Earthquake). Based on the mechanical analogy proposed by Housner (1957) and Veletsos and Yang (1977) a computer program is developed for both the rigid and flexible wall behavior analysis of broad cylindrical tanks. The rigid and flexible wall behavior of a model tank, virtually subjected to both Kocaeli and Düzce earthquakes is analyzed for various geometric and material properties of the tank and the contained liquid. inIt is found that the tank flexibility and the contained liquid height play an important role on the hydrodynamic and overall stress resultants and the coupling between the sloshing modes is weak. It is also found that the earthquake design of container tanks must be based on flexible wall behavior analysis instead of rigid wall, as it generates more critical stresses. Finally, the tank is reanalyzed by the procedure offered by API Standard 650, Welded Steel Tanks for Oil Storage. It is found that the standard is not adequate and sufficient for accurate seismic analysis of cylindrical container tanks.