Conventional hot pressing and age hardening characteristics of Al-Cu-SiC and Al-Cu-TiC composites
Al-Cu-SiC ve Al-Cu-TiC kompozitlerin konvansiyonel sıcak presleme ve yaşlandırma özellikleri
- Tez No: 116310
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Al-SiC kompozitleri, Al-TiC kompozitleri, sıcak pres, yaşlandırma, üç noktadan bükme. VI, Al-SiC composites, Al-TiC composites, hot press, age hardening, three point bending test. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz Al-Cu-SiC VE Al-Cu-TiC KOMPOZITLERIN KONVANSİYONEL SICAK PRESLEME VE YAŞLANDIRMA ÖZELLİKLERİ Güngör, Özlem Esma Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgehan Ögel Aralık 2001, 94 sayfa Bu çalışmada, Al-SiC ve Al-TiC kompozitlerin sıcak preslenmesi ve yaşlandırılması incelenmiştir. Matrix alaşım, Al-5wt%Cu olacak şekilde saf Al ve Cu tozlarından hazırlanmıştır. Yaşlandırma çalışmaları, Al-SiC and Al-TiC kompozitleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Azot atmosferi altında yapılan sıcak presleme işlemi sonunda, hacim olarak 0%-40% parçacıkla güçlendirilmiş kompozitlere 525° C sıcaklıkta çözündürme işlemi uygulanmış, 150 ve 180° C sıcaklıklarda yaşlandırılmışlardır. Al-TiC kompozitlerin yaşlandırma işlemine olumlu yönde tepki verdiklerigözlenmiştir. Ölçülen en yüksek sertlik değeri olan 210 HB, menevişli halde 152 HB sertliğe sahip olan Al-40% TiC kompozitin, 150° C sıcaklıkta yaşlandırma işlemi sonrasında elde edilmiştir. Üç noktadan bükme deneyleri sadece Al-TiC kompozitlere uygulanmıştır. Al-TiC kompozitlerin bükme dayançla rı 700 MPa-1000 MPa değerleri arasında değişim göstermiştir. Son olarak, üretilen numuneler ve kırılma yüzeyleri tarama mikroskobu kullanılarak karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONVENTIONAL HOT PRESSING AND AGE HARDENING CHARACTERISTICS OF Al-Cu-SiC AND Al-Cu-TiC COMPOSITES Güngör, Özlem Esma MSc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgehan Ögel December 2001, 94 pages In this study, hot pressing and age hardening of hot pressed Al-SiC and Al-TiC composites were investigated. Matrix alloy was prepared from elemental Al and Cu powders, to yield a composition of Al-5wt%Cu. The age hardening studies were carried out on Al-SiC and Al-TiC composites. After a hot pressing operation under nitrogen atmosphere, the composite comprising 0%-40% reinforcing particulate were solution treated at 525° C and age hardened at either 150 or 180° C. Al-TiC composites responded the ageing treatment effectively. The maximum hardness 210 HB was attained by Al-40%TiC composite mupon ageing at 150° C, which was 152 HB in annealed condition. On the other hand, the response of Al-SiC composites to ageing was poor. The three point bend tests were applied to only Al-TiC composites. The flexural strength of Al-TiC composites varied in the range 700 MPa-1000 MPa. Finally, the specimens and their fracture surfaces were characterised by SEM.