Value in the real estate development process; the architect's contribution
Gayrimenkul geliştirme sürecinde değer; mimarın katkısı
- Tez No: 116320
- Danışmanlar: DR. VUSLAT DEMİRÇAY, ÖĞR. GÖR. ÖMER KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değer, Gayrimenkul Geliştirme Süreci, Geliştirme Grubu, Mimar VI, Value, Real Estate Development Process, Development Team, Architect IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Gayrimenkul geliştirme projeleri hızla değişen sosyal, politik, çevresel ve finansal şartlar, yeni bina teknolojileri, araç ihtiyaçları, ve malzeme seçenekleri dolayısıyla gitgide büyümekte ve kompleks bir hal almaktadır. Bu koşullara bağlı olarak biçimlenen gayrimenkul geliştirme süreci ise dinamik, iteratif ve disiplinlerarası bir çabaya dayanmaktadır. Aktivitelerin seçimi ve zamanlaması her projenin özgün niteliklerine göre farklılaştığı için bu sürecin aşamaları ve bu aşamaların birbirleriyle olan ilişkileri değişiklik gösterir. Bu karmaşık süreç mimarlar, mühendisler, müteahhitler, pazar analizcileri, ekonomistler, avukatlar, proje yöneticileri, ve danışmanlar gibi pekçok profesyonelin oluşturduğu geliştirme grubunun katkılarım içerir.Değer kavramı kar amaçlı gayrimenkul geliştirme projelerinde yapılan işe hakim olan etmendir. Burada amaçlanan, proje maliyetlerini mümkün olan en kısa zamanda ve en yüksek kalitede minimize ederek, yatırılan paraya karşılık olarak beklenen değeri arttırmaktır. Aslında değer kavramı arz talep ilişkisini içerir. Talebin tanımlanması ve arzın, yani bunu karşılayacak çözümün üretilmesi projenin başarılı olması için şarttır. Bu çalışma değeri tarifleyen ana kavramları ve gayrimenkul geliştirme sürecini incelemektedir. Gayrimenkul geliştirme sürecinin aşamalarım tariflemek amacıyla değişik yazarlarca önerilen dört geliştirme modeli analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu tez, aynı zamanda mimarın bu karmaşık ve çok bileşenli çaba içerisindeki katkısını araştırmaktadır. Mimar son ürünü, yani binayı tasarlayan kişi olarak belirli pazar segmanlarıyla iletişim kurar. Ayrıca tasarım çözümleri projeden elde edilecek finansal getiriyi ve binanın operasyonel özelliklerini tanımlar. Böylece mimar gayrimenkul geliştirme grubunun bir elemanı olarak bu süreçte yaratılan değere önemli katkılarda bulunur, ancak yaratılan değeri arttırmak amacıyla diğer grup üyeleriyle işbirliği yapmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
Real estate development projects are becoming larger and more complex than in previous decades, because of the rapidly changing social, political, environmental, and financial context; new building technologies; equipment needs; and material variety. Under these circumstances, the real estate development process depends on a dynamic, iterative and interdisciplinary effort Stages of this process and their interrelationships may differ, since selection and timing of activities must be a function of each specific project. This complicated process involves much input from a wide range of professionals, such as architects, engineers, contractors, market analysts, economists, attorneys, project managers, consultants etc., which constitute the development team. mValue adequately reflects the reality of concerns that will dominate the work on revenue producing real estate development projects. The aim is to maximise the value, received in return for the money invested, by minimising the project costs in the shortest possible time, with the highest quality standards. In fact, value constitutes a relationship between supply and demand. Identification of demand and the formulation of required solution to satisfy it, supply, is necessary for project's success. This study investigates the major concerns of value, and the real estate development process in detail In order to clarify real estate development process stages, four different models proposed by different authors are analysed and evaluated. The thesis will also trace the architect's contribution in such a complex endeavour, and concludes that the architect defines the end product, which is the building, and establishes the contact with specific market segments. In addition, design solutions affect the future financial benefits, derived from the project, and the operational characteristics of the project. The architect, being a member of the development team, therefore, makes considerable contributions to value in the real estate development process, and must be open to collaboration with other team members whose contribution from their professional perspectives can increase the value.