Life cycle assessment of municipal solid waste treatment methods: Ankara case study
Evsel katı atık arıtım yöntemlerinin hayat boyu değerlendirilmesi: Ankara örnek çalışması
- Tez No: 116338
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ, DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Katı Atık Yönetimi, Hayat Boyu Etki Değerlendirme, Hayat Boyu Envanter Analizi, IWM-1 Modeli, Etki Kategorileri VI, Solid Waste Management, Life Cycle Impact Assessment, Life Cycle Inventory Analysis, IWM Model- 1, Impact Categories
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 273
Özet
oz EVSEL KATI ATIK ARTTIM YÖNTEMLERİNİN HAYAT BOYU DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ÖRNEK ÇALIŞMASI Özeler, Defne Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Aralık 2001, 254 sayfa Bu çalışmada, Ankara'nın katı atık yönetim sistemi için farklı katı atık yönetim sistemi senaryoları geliştirilmiş ve hayat boyu değerlendirme yöntemi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Beş senaryo kapsamında gözönüne alman katı atık yönetim metodları; atıkların toplanması ve taşınması, kaynakta ayırma, ayıklama tesisi/transfer istasyonları, yakma, anaerobik arıtma ve düzenli depolamadır. Çalışmanın amacı, hem çevresel açıdan hem de ekonomik açıdan Ankara için en uygun katı atık yönetim sistemi seçeneğinin belirlenmesidir. Çalışmanın fonksiyonel birimi, Ankara'nın ilçeleri olan ilgili sahalarda oluşan katı atık miktarıdır. Hayat boyu değerlendirme envanter analizi IWM-1 Modeli kullanılarak yapılmıştır. Sisteme giren ve çıkan maddeler tanımlanmış ve model vasıtasıyla bulunan envanter analizi emisyonları etki katogorilerine sınıflandırılmıştır. Her kategoriye ait faktörler kullanılarak her senaryonun çevresel profili çıkartılmıştır. Ekonomik açıdan ele alındığında, kaynağında ayırma metodu en uygun senaryodur. Ancak çevresel açıdan incelendiğinde,uzmanlar tarafından kategorilere verilen öncelik sırasına göre en iyi seçenek değişmektedir. Kategorilerin çoğunda kaynakta ayırma sistemi en uygun sistem olarak bulunurken, küresel ısınma göz önüne alındığında anaerobik arıtma daha iyi bir seçenek olarak belirlenmiştir. Anlama ve geliştirme aşamasında, sonuçlar daha detaylı incelenmiş ve Ankara katı atık yönetim sistemini iyileştirmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFE CYCLE ASSESMENT OF MUNICIPAL SOLID WASTE TREATMENT METHODS: ANKARA CASE STUDY Özeler, Defhe M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer Co-Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş December 2001, 254 pages In this study, different solid waste management system scenarios were developed and compared for Municipal Solid Waste Management System of Ankara using the life cycle impact assessment methodology. The solid waste management methods considered under five scenarios were collection and transportation of wastes, source reduction, Material Recovery Facility (MRF)/Transfer Stations (TS), incineration, anaerobic digestion and landfilling. The goal of the study was to determine the most environmentally friendly and the economical option of MSWM system for Ankara. The functional unit of the study was the amount of solid waste generated in the system area of concern, which are the districts of Ankara. The life cycle inventory analysis was carried out by IWM Model- 1. The inputs and outputs of each management stage were defined and the inventory emissions calculated by the model were classified in to impact categories; non-renewable energy sources exhausting potential, final solid waste as hazardous and non-hazardous, global warming, acidification, eutrophicationand human toxicity. The impacts were quantified with the weighing factors of each category to develop the environmental profiles of each scenario. In view of economy, Source Reduction was the most feasible method. However, the environmentally practicable options differs depending on the priority given to the impact categories by the authorities. In most of the categories, Source Reduction Scenario was found to be the most feasible management method, except the global warming category. The lowest contribution to GWP was calculated for the anaerobic digestion process. In the interpretation and improvement assessment stage, the results were further evaluated and recommendations were made to improve the current solid waste management system of Ankara.