Real time embedded voice over IP
Gömülü donanımda IP üzerinden gerçek zamanlı ses aktarımı
- Tez No: 116337
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Internet Protokolü Üzerinden Ses, Gerçek Zamanlı Sistemler, Ses Kodlama, Karışık Uyarımlı Doğrusal Çıkarımlı Kodlama. iv, Voice Over Internet Protocol, Real Time Systems, Vocoding, MELP. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz GÖMÜLÜ DONANIMDA IP ÜZERİNDEN GERÇEK ZAMANLI SES AKTARIMI YİGİTEL, İskender Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kerim DEMİRBAŞ Eylül 2001, 115 sayfa Bu tezde, DSP (Sayısal Sinyal İşleme) işlemcisi olmaksızın, gömülü bir platform üzerinde gerçek zamanlı koşan, İP üzerinden ses aktarımı uygulaması gerçekleştirilmiştir. İnternet protokolü üzerinden ses aktarımı (VoIP) özellikle son yıllarda hızla gelişme gösteren bir teknolojidir. Bant genişliğinin en iyi şekilde kullanılmasını, ses ve verinin tek bir ağ üzerinden taşınabilmesini ve ses haberleşmesi maaliyetlerinin düşürülmesini sağlar. Uygulanan ses sıkıştırma algoritmasına bağlı olarak, gereken bant genişliği en uygun seviyeye indirilebilir. Bu tezde Karışık Uyarımlı Doğrusal Çıkarımlı Kodlama (MELP) algoritması kullanırak, ihtiyaç duyulan bant genişliği 2.4 kbps seviyesine düşürülmüştür. İşletim sistemi olarak, gerçek zamanlı işletim sistemi özellikleri kazandırılmış, Linux işletim sistemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL TIME EMBEDDED VOICE OVER IP Yİ?İTEL, İskender MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kerim DEMİRBAŞ September 2001, 115 pages In this thesis, a real time Voice Over Internet Protocol (VOIP) application which runs on an embedded platform has been implemented. Voice Over Internet Protocol is an emerging technology, especially last few years. It maximizes the bandwidth utilization, minimizes the cost of voice communication and brings the ability to carry the voice and data on a single network. Depending on the used vocoder algorithm the bandwidth required for voice communication can be reduced dramatically. In this thesis the Mixed Excitation Linear Predictive (MELP) algorithm which reduces the bandwidth requirement down to 2.4 kbps level is used. The operating system used, is a real time enhanced version of Linux.