Manufacturing, assembly and commissioning of an oscillating test rig to measure the dynamic stability derivatives in the Ankara wind tunnel
Dinamik kararlılık türevlerini ölçmek için salınım hareketleri yapan deney düzeneğinin üretimi, Ankara rüzgar tüneline montajı ve faaliyete geçirilmesi
- Tez No: 116352
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ses Altı Rüzgar Tüneli, Standart Dinamik Model, İç Balans, Ölçüm Sistemi, Low Speed Wind Tunnel, Standard Dynamic Model, Internal Balance, Measurement System.. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
öz DİNAMİK KARARLILIK TÜREVLERİNİ ÖLÇMEK İÇİN SALINIM HAREKETLERİ YAPTIRAN DENEY DÜZENEĞİNİN ÜRETİMİ, ANKARA RÜZGAR TÜNELİNE MONTAJI VE FAALİYETE GEÇİRİLMESİ ALTON, Mehmet Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROĞLU Şubat 2001, 129 sayfa Bu deneysel araştırmanın konusu, salınım yapmakta olan jenerik bir savaş uçağı modelinin 'Forced Oscillation' tekniği kullanılarak statik ve dinamik kararlılık türevlerinin Ankara Rüzgar Tüneli'nde bulunması amacıyla bir deney düzeneğinin tasarlanması, üretilmesi ve faaliyete geçirilmesidir. Salınım testleri için kullanılan model Standart Dinamik Model' dir. Bu model üzerine etki eden aerodinamik yükler, ölçüm sisteminin en önemli parçası olan beş bileşenli balans tarafından ölçülmektedir. Kontrollü salınım hareketi oluşturmak ve bu esnada modele etki eden dinamik yükleri ölçmek, bu deneysel çalışmanın en önemli noktasıdır. Bu sebeple, ölçüm sisteminde hareketi kontol etmek ve manevralar esnasında düzenli data toplamak için kullanılan donanımın ve yazılımın önemi büyüktür. Ölçüm sistemi ve onu oluşturan parçalar detaylı olarak anlatılmıştır. îç balans ölçüm sisteminin doğruluğunu ve işlerliğini kanıtlamak üzere statik ve dinamik ön test sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANUFACTURING, ASSEMBLY AND COMMISSIONING OF AN OSCILLATINGTEST RIG TO MEASURE THE DYNAMIC STABDLITY DERIVATIVES IN THE ANKARA WIND TUNNEL ALTUN, Mehmet M. Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU February 2001, 129 pages The subject of this experimental investigation is to design, manufacture and commission a test rig in the Ankara Wind Tunnel to measure the static and dynamic stability derivatives of an oscillating generic combat aircraft model by using a direct forced oscillation technique. The model, which is used for the oscillatory tests in the Ankara Wind Tunnel is known as the Standard Dynamic Model. The aerodynamic loads acting on this model are measured with a five component internal strain gauge balance, which is the heart of the measurement system. Creating controlled oscillatory motion of an aircraft and measuring the dynamic loads during this motion is the most important point of this experimental study. For this reason, the hardware and the software of the measurement system used to control the motion and the proper acqusition of the data during these maneuvers have vital importance. Detailed description of the measurement system and its components are given. To show the accuracy and the operation of the internal balance measurement system, preliminary static and dynamic test results are presented.