A Simülation experiment for evaluating production policies in a manufacturing and assembly system
Bir imalat ve montaj sisteminde üretim politikalarının değerlendirilmesi için bir benzetim deneyi
- Tez No: 47277
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manufacturing Simulation, Production Policies, Experimental Design, Scheduling. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
öz BİR İMALAT VE MONTAJ SİSTEMİNDE ÜRETİM POLİTİKALARINI DE?ERLENDİRMEK İÇİN BİR BENZETİM DENEYİ İnan, B. Levent Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Nur Evin özdemirel Eylül 1995, 176 sayfa Bu çalışmada bir ürünün parçalarının imal edilip daha sonra montajının yapıldığı bir atelye incelenmiştir. Üretim sistemini etkileyen faktörleri değerlendirmek için bir benzetim modeli geliştirilmiştir. Modelde faktör olarak işçi sayısı, işçilerin imalat ve montaj bölümlerine tahsisi, işçi devamsızlığı, parti büyüklüğü, öncelik kuralı, imalat ve montaj iş emri kuralları ve paralel montaj hattı sayısı göz önüne alınmıştır. Bu faktörlerin toplam üretim zamanı, işçi kullanımı, ortalama imalat ve montaj süreleri, imalat ve montaj sonundaki değer artışları, makina kuyruklannda bekleyen ortalama parça sayısı ve makina kuyruklannda bir parçanın ortalama bekleme süresi gibi çeşitli performans kriterleri üzerindeki etkilerini değerlendirmekiçin bir deney düzenlenmiştir. Deney sonuçlan, her performans kriteri için önerilen bazı faktör seviyeleriyle beraber sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Üretim Benzetimi, Üretim Politikaları, Deney Tasannu, Çizelgeleme. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SIMULATION EXPERIMENT FOR EVALUATING PRODUCTION POLICIES IN A MANUFACTURING AND ASSEMBLY SYSTEM înan, B. Levent M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nur Evin özdemirel September 1995, 176 pages In this study, a job shop is analyzed in which parts of a product are manufactured, and then assembled. A simulation model is developed to evaluate the factors that affect the production system. Number of workers, allocation of workers to manufacturing and assembly sections, absenteeism, batch size, priority rule, manufacturing and assembly release rules, and number of parallel assembly lines are taken into consideration as factors in the model. An experiment is conducted to evaluate the effects of these factors and their interactions on various performance criteria such as makespan, worker utilization, average manufacturing lead time, average time spent in assembly, average value added at the end of manufacturing and assembly, and average number of parts waiting and average waiting time of a part in 111machine queues. Results of the experiment are presented with recommended settings of factors for each performance criteria.