Pamolare model for water quality management of Sapanca Lake
Sapanca Gölü su kalitesi yönetimi için Pamolare modeli
- Tez No: 116372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, PAMOL ARE, Sapanca Gölü, Azot Yükü, Fosfor Yükü, klorofil-a VI, Modeling, PAMOLARE, Sapanca Lake, nitrogen loading, phosphorus loading, chlorophyll-a. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz SAPANCA GÖLÜ SU KALİTESİ YÖNETİMİ İÇİN PAMOLARE MODELİ DİNÇ, Hatice Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mustafa Oğuz Aralık 2001, 136 sayfa Bu çalışmada Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü' nden temin edilen 1988-1997 dönemine ait veriler baz alınarak Sapanca Gölünde S.E. Jorgensen, H. Tsuno ve T. Hidaka (2000), tarafından UNEP, DTIE ve IETC/ILEC için geliştirilen, bir dinamik ve bir grup empirik modelin birleşiminden oluşan PAMOLARE Modelinin 1. aşaması kalibre edilmiş ve gerçeklenmi ştir. Su kalitesi değişimine yönelik tahminlerde bulunulmuş, model bir yönetim aracı olarak altı senaryo dahilinde simüle edilmiştir. İki istatistiksel hata belirleme yöntemiyle tahmin edilen değerler ile gerçek değerlerin uyumlu olup olmadığı saptanmıştır. Ayrıca model parametre hassasiyet analizine tabi tutulmuştur.Dinamik model çerçevesinde hesaplanan toplam azot ve toplam fosfor değerlerinde tahminler ile alanda ölçülen veriler gerçekleme aşamasında uyum göstermiştir, dolayısıyla dinamik model toplam azot ve toplam fosfor konsantrasyonları için doğru tahminler üretebilmiş ve bu sonuçlar kullanılarak yönetime dair öneriler geliştirilebilmiştir. Ancak modelin gelecekte toplam azot ve toplam fosfor tahminlerinde rahatlıkla kullanılabilmesi için yüksek kalitede veri ile desteklenmesi gereklidir. Ancak empirik modellerden biri kullanılarak hesaplanan klorofıl-a değerlerinde kalibrasyon aşamasında bir uyum sağlanamamıştır, dolayısıyla model klorofîl-a tahminlerinde kullanmak için uygun bulunmamıştır. Benzer şekilde ortalama birincil üretim sonuçlan teorik olarak mümkün olmayan şekilde negatif değerlere ulaşmıştır. Sonuç olarak Danimarka'daki göllerden üretilen empirik modeller Sapanca Gölü için uygun bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PAMOLARE MODEL FOR WATER QUALITY MANAGEMENT OF SAPANCA LAKE DİNÇ, Hatice M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Mustafa Oğuz December 2001, 136 pages In this study 1st Layer of PAMOLARE model developed by S.E. Jorgensen, H. Tsuno and T. Ffidaka for UNEP, DİTE and EETC/ELEC (2000), which consists of a combination of a causal dynamical model, and a set of associated empirical models is calibrated and validated for Sapanca Lake based on data provided by State Hydraulic Works for the period of 1988-1997. Water quality changes are predicted, and model is examined as a management tool to test the water quality under six different scenarios. Two statistical error quantification methods have been used to test the goodness of fit between water quality model predictions and field measurement data, including total nitrogen, total phosphorus and mchlorophyll-a concentrations. A sensitivity analysis on model parameters was also done. The dynamic model is able to produce acceptable predictions with the state variables of total nitrogen and total phosphorus according to error analysis results of the validation period. Based on these results, response of the dynamic model were positive and several management measures are suggested. Yet, still better agreement should be achieved by supplying the model with better quality data in order to use the model for total nitrogen and total phosphorus predictions confidently in the fixture. However, chlorophyll-a predictions and calculations of the empirical model failed to reach an acceptable range within the calibration stage, inferring that the model is not appropriate in the prediction of chlorophyll-a values. Similarly, model outputs for average primary production result in negative values, which is theoretically not possible. In conclusion, the empirical models based on several Danish lakes were not found to be applicable to Sapanca Lake.