Maintenance considerations in the building design process: Hotel guestroom design for maintainability
Bina tasarımı sürecinde bakım faktörü: Bakıma yönelik otel odası tasarımı
  1. Tez No: 116371
  2. Yazar: NİHAL ÖZGÜREL
  3. Danışmanlar: DR. VUSLAT DEMİRÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Design, Maintenance, Material Selection, Detailing, Access
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Zaman içinde bina dokusunda bozulma gerçekleşir. Bu sebeple bütün binalar bakım/onarım gerektirir. Binalarda görülen pek çok bozulma/hata, kusurlu tasarım kararları doğrudan ile ilişkilidir. Tasarım sürecinde bakım faktörü dikkate alındığı takdirde, bakım/onarım işlerinin miktarı azaltılabileceği gibi, bu işlerin gerçekleştirilmesi de kolaylaştırabilir. Bu çalışma bina tasarımı ve bakımı/onarımı arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Bina ömrünün uzatılmasını, bunun yanısıra, bakım/onarım işleri için daha az emek, zaman ve para harcanmasını sağlamak için bir takım tasarım kriterleri öne sürülmüştür. Bu önerilerin geliştirilmesinde, bina ömründeki safhalar arasındaki etkileşim incelenmiştir. Bu çalışmada, esas olarak otel binaları göz önüne alınmıştır. Konaklama sektöründe, müşteri memnuniyeti büyük önem arz ettiği için, binaların bakım/onarım gereksinimleri büyük ölçüde dikkate alınmaktadır. Tekrarlanan plan şemalarıyla odalar, otel binalarında büyük alan kaplarlar. Odaların bakımının sağlanması için düzenli kontroller ve uygun bakım/onarım işlemlerigereklidir. Aynı zamanda, tasarım sürecinde, tasarımcıların kullanım esnasında odaların yapısal elemanlarında ortaya çıkabilecek, bakım gereksinimlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Bu çalışma, otel odası tasarımının bakım faktörü dikkate alınarak gerçekleştirilebilmesi için, bir takım yönlendirici prensipler ortaya koymaktadır. Bu prensiplerin oluşturulmasında, malzeme ve bileşenlerin seçimi, detay tasarımı, bakım işleri için kolaylık, ulaşılabilirlik ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması öncelikle dikkate alınan konular olmuştur. Otel odalarının bakıma yönelik tasarımı için bu prensipler çerçevesinde özel bir kontrol listesi hazırlanmıştır. Ankara'da bulunan beş yıldızlı bir otelde alan çalışması yapılmıştır, örnek olarak seçilen bir odada, otel odası elemanlarının tasarımı ve bakım/onarım gereksinimleri arasındaki ilişki hazırlanmış olan kontrol listesinin ışığı altında analiz edilmiştir.Anahtar Kelimeler Tasarım, Bakı m/Onan m, Malzeme Seçimi, Detay Tasarımı, Ulaşılabilirlik.
Özet (Çeviri)
Since the building fabric deteriorates with time, maintenance is required for all buildings. In many cases, the rate of such deterioration increases due to faulty design decisions and may lead to untimely failures. The extent as well as the load of maintenance work can be reduced if it is considered as one of the principal issues of the design process. This study analyzes the relationship between the design and the maintenance of buildings. The interactions between the lifecycle phases of buildings were determined to propose design criteria for their improvement in terms of extended lifetime and reduced effort, time, and cost for maintenance needs. Hotels are considered as a specific building type. Since guest satisfaction is of vital importance in the lodging industry, maintenance requirements are of great concern here. Guestrooms that have repetitive plan schemes constitute the largest portion of hotel buildings. Besides regular inspections and proper maintenance work for upkeep of hotels, designers have to be concerned about the maintenance of individual guestroom elements.This study points to some specific guiding principles for improving guestroom design in terms of maintainability. The primary concerns in the propositions were material selection and detailing in regard to providing ease, access and safety for maintenance operations. A specialized checklist for maintainability of guestroom elements was prepared within the framework of these guiding principles. A case study was conducted for a randomly selected guestroom in a five-star city hotel in Ankara. The relationship between the design and the maintenance requirements of guestroom elements were analyzed according to this specialized checklist.