Production of microalloyed forging steels at Çemtaş Steel Plant
Dövme amaçlı mikroalaşımlı çeliklerin Çemtaş Çelik Fabrikasında üretimi
  1. Tez No: 116390
  2. Yazar: TOLGA ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalaşımlı Çelikler, vanadyum, alüminyum. IV, Microalloyed Steels, vanadium, aluminum. in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz MIKROALAŞIMLANMIŞ DÖVME ÇELİKLERİN ÇEMTAŞ ÇELİK FABRİKASINDA ÜRETİMİ Ülgen, Tolga M.D., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Naci Sevinç Ocak 2001, 87 sayfa. Bu çalışma vanadyum ve alüminyumun 38MnSiVS5 kalite çeliğin mekanik özellikleri üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Çemtaş Çelik Fabrikası tesislerinde üretim boyutlu on adet deneysel 38MnSiVS5 kalite çelik üretimi gerçekleştirilmiştir. Deneysel dökümlerde vanadyum ve alüminyum kompozisyon değişiklikleri olarak kullanılmıştır. Bu dökümlerde elde edilen çeşitli hadde çıkış sıcaklıklarında haddelenmiş ve çeşitli sıcaklıklarda normalize edilmiş çelik çubukların mukavemet, sertlik, tokluk ve ferrit tane boyutları belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar 38MnSiVS5 kalite çeliğin Çemtaş Çelik Fabrikasında alınma pratiğini belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF MICROALLOYED FORGING STEELS AT ÇEMTAŞ STEEL PLANT Ülgen, Tolga MS., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç January 2001, 87 pages. This study has been undertaken with the objective of determining the effect of V and Al on the mechanical properties of 38MnSiVS5 grade steel. With this objective ten experimental heats of 38MnSiVS5 grade steel were produced in full scale production units of the Çemtaş Steel Plant. Vanadium and aluminum contents of the heats were employed as compositional variables. Tensile and yield strengths, hardness, impact toughness and ferrite grain sizes of the samples rolled at different finish rolling temperatures and samples normalized at different temperatures were determined. Based on the results obtained the practice to be followed to produce 38MnSiVS5 grade steel at Çemtaş Steel Plant was determined.