Treatment of carpet dyeing watewater by fenton's reagent
Halı fabrikası boyalı atıksularının fenton reaktifi ile arıtımı
  1. Tez No: 116391
  2. Yazar: İPEK GÜLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLERMAN SÜRÜCÜ, PROF. DR. FİLİZ B. DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halı boyama atıksulan, Fenton reaktifi, Fenton oksidasyonu, Fenton koagülasyonu. VI, Carpet dyeing wastewater, Fenton's reagent, Fenton's oxidation, Fenton's coagulation. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
HALİ FABRİKASI BOYALI ATIKSULARININ FENTON REAKTİFİ İLE ARITIMI Gülkaya, İpek Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülerman SÜRÜCÜ Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz B. DİLEK Ocak 2001, 95 sayfa Bu çalışmada, Fenton oksidasyonu yönteminin (H202/Fe+2 sistemi) halı boyama atıksularının arıtımınındaki etkinliği araştırılmıştır. Arıtımı etkileyen başlıca işletme koşulları olarak H2O2 ve FeS04 konsantrasyonları, H202/Fe+2 oranı, başlangıç pH'sı, başlangıç KOİ konsantrasyonu ve sıcaklık incelenmiştir. İncelemede kullanılan atıksu asidik, bazik ve dispers boyalar kullanan Samur Halı Fabrikası'nın (Ankara) halı boyama atıksularıdır. Başlangıç pH'sı 3.5, atıksu sıcaklığı 50°C, başlangıç KOl'sinin 2400 mg/L ve FeS04 ile H202 konsantrasyonları sırasıyla 5.5 g/L ve 385 g/L olduğu koşulda Fenton oksidasyonunun %95'e varan KOİ giderimi sağladığı görülmüştür. Sıcaklığın ve başlangıç KOİ konsantrasyonun KOİ giderimi üzerine belirgin bir etkisi gözlenemezken, optimum pH aralığı 3-3.5 olarak belirlenmiştir. Samur Halı Fabrikası'nın halı boyama atıksuları için optimumH202/Fe+2 oranı aralığı 95-290 olarak belirlenmiş olup, bu aralıkta Fenton oksidasyonu yöntemi ile en yüksek KOl giderimi elde edilmiştir. Maksimum KOl giderimi için optimum bir H202/Fe+2 oranının yanı sıra, yeterli miktarda hidroksil radikalinin oluşmasını sağlayacak konsantrasyonda H202 ve Fe+2 olması gerektiği ortaya konulmuştur. Fenton koagülasyonunun, Fenton oksidasyonu ile giderilemeyen organikleri ikincil bir arıtım sağlamak suretiyle giderdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TREATMENT OF CARPET DYEING WASTEWATER BY FENTON'S REAGENT Gülkaya, ipek M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülerman SÜRÜCÜ Co-supervisor: Prof. Dr. Filiz B. DİLEK January 2001, 95 pages The effectiveness of the Fenton's reagent (H202/Fe+2 system) in the treatment of carpet dyeing wastewater was investigated. The effects of H202 and FeS04 concentrations, H202/Fe+2 ratio, initial pH, initial COD and temperature were examined. The wastewater originating from Samur Carpet Industry (Ankara) which uses acidic, basic and disperse dyes for carpet dyeing was used. Up to 95% COD removal efficiency was attained by using 5.5 g/L FeS04 and 385 g/L H202 at a pH of 3.5, temperature of 50°C and initial COD of 2400 mg/L. It was observed that there is no remarkable effect of temperature and initial COD concentration on the COD removal; whereas the optimum pH range was determined to be 3-3.5. The optimum H202/Fe+2 ratio for Samur Carpet dyeing composite wastewater was found to be between 95-290 for maximum COD removal by Fenton's treatment. IllIn order to achieve maximum COD removal, besides the optimum FfeCVFe*2 ratio, sufficient concentrations of Fenton's reagent are also needed to produce adequate amount of hydroxy! radicals. It was also determined that Fenton's coagulation removed organic compounds which were not removed by Fenton's oxidation, indicating that the Fenton's coagulation acted as a polishing step.