The Effect of austempering process parameters on the mechanical properties of ductile cast iron
Ostemperleme işlemi parametrelerinin grafitli dökme demirlerin mekanik özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 116397
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ATALA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ostemperleme ısıl işlemi, küresel grafitli dökme demirler, ostemperlenmiş dökme demirler. VI, Austempering heat treatment, ductile irons, Austempered ductile irons (ADI). IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz OSTEMPERLEME İŞLEMİ PARAMETRELERİNİN GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Keleş, Evin Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk ATALA Eylül 2001, 76 sayfa Grafitli dökme demirlerin ostemperleme işlemi iki aşamalı reaksiyon içerir. Birinci aşama reaksiyonda ostenit beynitik ferrit ve yüksek karbonlu ostenite dönüşür. Dökme demirdeki yüksek silikon miktarı, karbür oluşumunu engellemektedir. Bu nedenle dökme demirler yüksek çekme dayancı, tokluk ve sertliğe sahiptirler. İkinci aşamada, yüksek karbonlu ostenit, ferrit ve karbüre dönüşür. Karbür oluşumu ile dökme demirin dayanç ve tokluğunda düşme olur. Bu da malzemenin mühendislik uygulamalarındaki yararlılığını azaltır.Bu çalışmada ostemperleme işlemi parametrelerindeki değişimlerin grafitli dökme demire etkileri çalışılmıştır. Erkunt A.Ş. tarafından üretilen krankmilleri incelenmiştir. Numunelerden çekme ve çarpma numuneleri hazırlanmıştır. Tüm numuneler 850 ve 950°C'de 1 saat ostenitlendikten sonra 375 ve 425°C'lik tuz banyolarında 10 dakikadan 2 saate kadar ostemperlendi. Değişen ostemperleme sıcaklık ve sürelerinin numunelerin mekanik özelliklerine etkileri incelendi. Metalografik inceleme öncesi mekanik testler uygulandı. Numunelere çekme, çarpma ve sertlik testleri yapıldı. Mikroyapısal detayları incelemek için numuneler optik mikroskopta incelendiler. Bu çalışma sonucunda, ostenitleme sıcaklığı arttıkça sertlik ve dayanan düştüğü, tokluğun arttığı saptanmıştır. Artan ostemperleme sıcaklıkları için de aynı sonuçlara ulaşılmıştır. Ostemperleme süresinin dayanca fazla etldsinin olmadığı, ancak artan ostemperleme süresiyle, tokluğun arttığı, sertliğin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AUSTEMPERING PROCESS PARAMETERS ON THE MECHANICAL PROPERTIES OF DUCTILE CAST IRON Keleş, Evin M.S., Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Haluk ATALA September 2001, 76 pages The austempering process of ductile cast irons consists of two- stage reactions. In the first stage reaction, austenite decomposes into bainitic ferrite and high-carbon austenite. The high silicon content in the ductile iron supresses the formation of carbides. So, ductile iron possesses high strength, toughness and hardness. In the second stage, the carbon enriched austenite decomposes into ferrite and carbide. The formation of carbides decreases the strength and toughness of the ductile iron, which reduces the usefulness of the material in engineering applications. IllIn this study, the effects of changes in parameters of austempering process in ductile cast iron are studied. The crankshafts produced by Erkunt A.Ş. are inspected. The specimens are cut into pieces to obtain tensile test and impact test specimens. All the specimens are austenized at 850 and 950°C for 1 hour and then austempered at 375 and 450°C for durations of 10 minutes to 2 hours in salt bath. The effects of differing austempering duration and temperature on mechanical properties of the specimens are examined. Mechanical tests are carried out prior to metallographic examination. Tensile, impact and hardness tests are applied to the specimens. The austempered ductile iron specimens are studied by optical microscope to inspect the microstructural details of the specimens. During the study it was observed that with increasing austenitizing temperature, strength and hardness of the ductile cast iron decreases while the impact toughness increases. The same results are obtained for increasing austempering temperature. Austempering time has no or little effect on strength, however toughness increases and hardness decreases with increasing austempering time.