Effect of austempening parameters on the mechanical characteristics of ductile cost iron
Östemperleme parametrelerinin küresel gravitli dökme demirlerin mekanik özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 82540
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ATALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel grafitli dökme demir, ostemperleme. vı, Austempered ductile cast iron (ADI), austempering. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz OSTEMPERLEME PARAMETRELERİNİN KÜRESEL GRAFITLI DÖKME DEMİRLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Coşkun, Ahmet Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Atala Aralık 1999, 79 sayfa Bu tez çalışmasında, ostemperleme parametrelerinin küresel grafitli dökme demirlerin mekanik özellikleri üzerindeki etkileri incelemiştir. Numuneler iki ayrı üreticiden temin edilen iki farklı dökümden üretilmiştir. Ostemperleme sıcaklığı ve zamanı değişkenler olarak belirlenmiştir. Numuneler 900°C de gerçekleştirilen östenitleme ardından: 350°C, 375°C, 400°C ve 425ÖC olmak üzere dört farklı sıcaklıkta ostemperlenmiştir. Her sıcaklığa ait en yüksek mekanik özelliklerin elde edilmesi amacıyla,ostemperleme zamanlan artan sıcalıkla birlikte kısa zaman ve aralıklara kaydırılmıştır. Temel mekanik testler olarak, çarpma, çekme ve sertlik testleri yapılmıştır. Isıl işlem görmüş numunelerin mikroyapısal detaylarını açıklamak için optik ve tarama elektron mikroskopları kullanılmıştır. Yapılardaki kalıntı ostenitmiktarını belirlemek için X ışınları teknikleri kullanılmıştır. Başta çarpma dayancı olmak üzere, tüm mekanik özelliklerde kayda değer artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF AUSTEMPERING PARAMETERS ON THE MECHANICAL CHARACTERISTICS OF DUCTILE CAST IRON Coşkun, Ahmet M.S:, Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Haluk Atala December 1999, 79 pages This thesis analyses the effects of austempering parameters on the mechanical characteristics of the austempered ductile cast iron (ADI). Two different types of casting that are obtained from different manufacturers were used in preparing the specimens. Austempering time and temperature were selected as the process variables. Following the austenitization carried out at 900°C, the specimens were austempered at four different temperatures: 350°C, 375°C, 400°C and 425°C. Austempering times were shifted to shorter times and intervals as the isothermal hold temperature is increased in order to obtain the optimum mechanical properties possible in each temperature. The main mechanical testing methods that were carried out are impact, tension and hardness tests. Heat-treated specimens were studied both by optical and scanning electron microscope (SEM) to reveal the microstructural details. X-ray diffraction mtechniques were used to estimate the amount of retained austenite in the specimens. Considerable amount of improvement in mechanical properties were obtained especially in impact toughness values.