Design and realization of class-e VHF power amplifier
E-sınıfı VHF güç yükseltecinin tasarımı ve gerçeklenmesi
- Tez No: 116398
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: E Sınıfı Yükselteç, Güç Yükselteci, VHF Yükselteci vı, Class E Amplifier, Power Amplifier, VHF Amplifier IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz E-SINIFI VHF GÜÇ YÜKSELTECİNİN TASARIMI VE GERÇEKLENMESİ SELTURK, Atıl Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Kasım 2001, 128 sayfa E-Sınıfı güç yükselteçleri basitlikleri, yüksek verimlilikleri, mükemmel tasarlanabilirlikleri ve devre değer değişimlerine görece toleransı nedeniyle ortaya çıktığından beri geniş kabul görmüştür. Bu tezde daha önce türetilmiş denklemlere dayanarak bir E-Sınıfı yükseltecin tasarımı ve gerçeklenmesi hedeflenmiştir. Parametreleri konrol edebilmek için bu denklemler programlanmış ve simüle edilmiştir. Bu tezde kullanılan denklemler yük devresinin kararlı hal dalga şekillerine dayanmaktadır. Elde edilen bazı denklemler parametre değişimlerini görsel hale getirmek için grafik hale çevrilmiştir. Öngörülen varsayımların geçerliliği gerilim ve akım dalga şekillerinin grafiklerinin değişik parametrelerleçizimiyle incelenmiştir. Daha önce türetilmiş denklemler ve yöntemler uygun biçimde birleştirilmiştir. Grafikler MATLABT programı kullanılarak çizilmiştir. Bulunan sonuçlar 30-108 MHz bandında 5W çıkış gücüyle çalışan bir E-Sınıfı yükselteç için uyarlanmıştır. Transistor tipi ve davranışı için gereklilikler belirlenmiştir. Genel devre denklemlerinin türetilmesinden sonra, söz konusu E- Sınıfı yükselteç devresi OrCAD PSpiceADT kullanılarak simüle edilmiş; frekans ve zaman tepkelerinin devre elemanlarının teorik değerleri ve optimize edilmiş değerleri için simülasyon sonuçlan sunulmuştur. Teorik sonuçlardan sapmaların nedenleri incelenmiştir. Örnek bir yükselteç yapılmış ve başarıyla test edilmiş; simülasyonla uyumlu sonuçlar elde edilmiş ve üzerinde ayrıntılı olarak inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND REALISATION OF CLASS-E VHF POWER AMPLIFIER SELTÜRK, Atıl M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM November 2001, 128 pages Class E power amplifiers have gained widespread acceptance since their introduction due to their simplicity, high efficiency, excellent designability, and relative intolerance to circuit variations. In this thesis design and realization of a Class E amplifier is targeted by using the previously derived equation sets. In order to get a good control of all parameters, these equations are programmed and waveforms are simulated. The equation sets used in this thesis are based on the steady state waveforms generated at the load network. Some of the obtained equation sets are converted into graphical representations to visualise the effects of the parameter changes. Validity of the predefined assumptions is investigated by plotting the voltage and current waveforms for various parameters. The mpreviously derived equations and conventions are used and combined properly. The graphs are obtained using MATLABT. Upon the results the element values are evaluated for a Class E amplifier circuit working at the 30-108 MHz band giving an output of 5W. The requirements for the transistor type and behaviour are stated. After the derivation of the general circuit equations, the specific Class E amplifier network is then simulated using OrCAD PSpiceADT; the frequency and time response with theoretically found component values and optimised values are presented. The deviations from the theoretical values are investigated. A sample amplifier is constructed and tested successfully; consistent results with the simulations are obtained and discussed in detail.