Evaluation of concrete strength of existing structures by non-destructive and core tests
Mevcut binaların beton dayanımlarının tahribatsız ve karot deneyleri ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 116417
  2. Yazar: ÜMİT AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton Kalitesi, Basınç Dayanımı, Beton Karotu, Beton Çekici. VI, Concrete quality, compressive strength, concrete cores, concrete test hammer. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz MEVCUT BİNALARIN BETON DAYANIMLARININ TAHRİBATSIZ VE KAROT DENEYLERİ ÎLE DEĞERLENDİRİLMESİ AKKAYA, Ümit Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY Ocak 2001, 98 Sayfa Beton bir yapı malzemesi olarak yük taşıma özelliği nedeni ile kullanılmaktadır. Bunun sonucu olarak yük taşıma kapasitesinin güvenilir bir şekilde kullanılması açısından betonda kalitenin çok önemli bir faktör olduğu açıktır. Betonun dayanımını saptamak üzere çok çeşitli metodlar geliştirilmiş ve araştırmacılar ve standardlar tarafından uygulamaya konulmuştur. Geliştirilmiş çeşitli metodlar arasında, gerek betonu gerekse deney metodlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu deney metodlarının kullanımı esnasında yapının gerçek kalitesine en yakın değeri elde emek amacı ile uygulamada aranan optimum koşulların tam anlamıyla sağlanması gerekmektedir. Beton kalitesinin araştırılmasında basınç dayanımı en yaygın olarak kullanılan değerdir. Beton dayanımının araştırılması ya da tahmin edimesi için çok sayıda tahribatlı vetahribatsız deney metodu mevcuttur. Mevcut binaların beton kalitesinin tahmin edilmesi sırasında, beton karot deneyi gibi tahribatlı deney yöntemlerinin vermiş olduğu hasan en aza indirebilmek için, kullanımı kolay ve pratik olan tahribatsız deney yöntemleri kullanılmaktadır. 1999 Marmara Depreminin ardından mevcut binalardaki onarım ve beton kalitesi kontrolü için, özellikle Schmidt Çekici gibi tahribatsız yöntemlerin yaygın kullanımı artmıştır. Şu bilinen bir gerçektir ki, her tahribatsız deney yöntemi için belli bir miktar belirsizlik söz konusudur, çünkü bu metodlar betonun sadece bir özelliği ile onun dayanımı arasındaki ilişkiye dayalıdır. Örneğin, Schmidt çekici betonun yüzey sertliği ile onun dayanımını ilişkilendirir. Ayrıca, beton kalitesinin dolaylı ölçmesinin yanı sıra, bu deney yöntemlerinin güvenilirliği birçok unsura dayalıdır. Dolayısıyla, tahribatsız yöntemlerin kullanılması sırasında meydana gelebilecek hatalar yüksek olabilir. Bu çalışma dahilinde, 35 tane hastane binasından elde edilen normal dayanımlı beton karot ve Schmidt çekici verileri, aralarında bir ilişki bulmak için yorumlanmıştır. Böylece, Schmidt çekici kullanılarak beton kalitesinin tahmin edilmesinin daha anlamlı hale getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF CONCRETE STRENGTH OF EXISTING STRUCTURES BY NON-DESTRUCTIVE AND CORE TESTS AKKAYA, Ümit M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY February 2001, 98 Pages Concrete is used in place where its load carrying capacity is indispensable and consequently the term quality has become an important factor to make use of that capacity safely. In order to determine strength of the concrete several testing methods have been developed and put into use by researchers and standard organizations. For all the test methods developed, due to the factors affecting both the concrete itself and the particular testing method, the optimum conditions for the application of any method have to be thoroughly considered in order to obtain the closest results to the actual quality of the structure while using these testing methods. In determining the quality of concrete, compressive strength is the most commonly used value. There are numerous destructive and non-destructive test methods to determine or estimate the strength of concrete. IllExtensive effects have been made to estimate the quality of concrete in existing structures by easy and practical non-destructive methods in order to minimize the damage on the structure that can be caused by the destructive methods such as concrete cores. After the 1999 Marmara earthquake, the use of non-destructive methods, especially the Schmidt Hammer method, increased extensively to estimate the concrete quality in the existing structures for both repair work and quality control purposes. It is a well-known fact that every non-destructive method involves a certain amount of uncertainty because they relate one of the properties of the concrete to its strength. For example, Schmidt Hammer relates the surface hardness to the concrete strength. Furthermore, besides being indirect measurements of the concrete quality, their reliability depends on many factors. Thus, the error involved in using non-destructive methods may be too high. In this study, the concrete core and Schmidt Hammer data obtained from 35 hospital buildings where interpreted to find a relationship between the actual concrete strength and the strength obtained by the application of Schmidt Hammer for normal strength concretes. Thus, it was aimed to direct those using Schmidt Hammer results to estimate concrete quality to do it in a meaningful manner.