An Approach to predict the supply demand and price of crude oil and natural gas for the next two decades
Türk ve dünya ham petrol ve doğal gaz pazarlarının geleceği
- Tez No: 116420
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ham Petrol Pazarı, Doğal Gaz Pazarı, Projeksiyonlar, ARIMA, Holt's Method vı, Crude Oil Market, Natural Gas Market, Projections, ARIMA, Holt's Method IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz TÜRK VE DÜNYA HAM PETROL VE DOĞALGAZ PAZARLARININ GELECEĞİ Hezer, Arınç Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ender Okandan Ocak 2001, 116 sayfa Petrol dışında hiçbir madde bu kadar kısa sürede dünyayı bu denli değiştirip milyarlarca insanı etkileyememiştir. 1859'da Albay Drake'in [1] ilk petrol kuyusunu açmasından bu yana petrol, sanayi, tarım ve taşımacılığın hayati kaynağı olmuştur. Petrol ve türevleri olan benzin, gazyağı, motorin, jet yakıtı gibi ürünler hem dünyadaki altı yüz milyondan fazla araca yakıt olmuş hem de bugün kullanılan birçok eşyanın hammaddesi olmuştur. Petrolün kullanım amaçlarına benzer olarak, doğal gaz tüketimi de son otuz yıldır hızlı bir artış göstermektedir. Ancak bu ivmeli tüketim karşısında, petrol ve doğal gazın sınırlı kaynaklar olduğu çoğu zaman unutulmaktadır. Bu çalışmanın amacı“Auto Regressive - Integrated ~ Moving Average”(ARIMA) metodunu geçmiş arz, talep ve fiyat verileri üzerinde uygulayarak önümüzdeki yirmi yıl ile ilgili bir fikir vermektir. Ayrıca, projeksiyonları karşılaştırmak amacı ile, ikinci bir metod olarak“Holt's two- parameter linear exponential smoothing”tekniği de uygulanmıştır. 2020 yılı için ARIMA metodu ile; 102 milyon varil/gün ve 85 milyon varil/gün dünya petrol tüketimi ve üretimi, 115 trilyon feet küp/yıl ve 118 trilyon feet küp/yıl dünya gaz tüketimi ve üretimi, 957 bin varil/gün ve 1.085 trilyon feet küp/yıl Türk petrol ve doğal gaz tüketimi değerlerine ulaşılmıştır. Ayrıca 2020 yılı ham petrol için 36.44dolar/varil (nominal dolar) değeri elde edilmiştir. Holt Method'u ile yapılan projeksiyonların sonuçları son bölümde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH TO PREDICT THE SUPPLY DEMAND AND PRICE OF CRUDE OIL AND NATURAL GAS FOR THE NEXT TWO DECADES Hezer, Arınç M. S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ender Okandan January 2001, 116 pages No other substance has so changed the world and affected billions of people in such a short time as has oil. It has become a vital source for industry, agriculture and transportation since 1859, when Colonel Drake drilled the first oil well [1]. Petroleum and its derivatives, gasoline, kerosene, diesel oil and jet fuel used to fuel more than 600 million vehicles and it is also the raw material for the most commodities which we use in our daily life. Like oil, the consumption of natural gas for similar purposes is increasing rapidly over the past 30 years. But both oil and natural gas are finite resource and are being consumed exponentially. The aim of this study is to give a brief idea about the future of oil and gas in the next two decades by superimposing Auto Regressive - Integrated - Moving Average (ARIMA) time series method on the historical data of supply, demand and price. Holt's two parameter linear exponential smoothing technique is also applied as a secondary method in order to compare projections. The results of ARIMA models for the year 2020 are; 102 million barrels per day (MMbpd) and 85 MMbpd for global oil demand and supply, 1 1 5 trillion cubic feet and 1 1 8 trillion cubic feet annually for inglobal natural gas demand and supply, 957 thousand barrels per day (Mbpd) and 1.085 trillion cubic feet annually for Turkey's oil and gas demand. And finally for crude oil price in 2020, 36.44 nominal dollars per barrel is projected. The results of projections made with Holt's Method were given in the last chapter.