Engineering geological investigations along the Ilıksu tunnels, Alanya
Ilıksu tünelleri boyunca mühendislik jeolojisi incelemeleri, Alanya
  1. Tez No: 116419
  2. Yazar: MUSTAFA KEREM KOÇKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tüneller, kaya kütlesi karakterizasyonu, jeolojik dayanım indeksi, kaya ve kil yarmalarının stabilitesi, jeoteknik tünel modellemesi. VI, Tunnels, rock mass characterization, geological strength index, rock and soil slope stability, geotechnical tunnel modeling. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
oz ILIKSU TÜNELLERİ BOYUNCA MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNCELEMELERİ, ALANYA Koçkar, Mustafa Kerem Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Akgün Ocak, 2001,333 sayfa Bu çalışmanın amacı kaya malzemelerinin ve kaya kütlelerinin mühendislik jeolojisi ve jeoteknik özelliklerinin Alanya yolu üzerindeki iki karayolu tünel projesi boyunca incelenmesi ve uygun destek sistemleri ve duraylılık tekniklerinin önerilmesinden oluşmaktadır. Bu proje Ilıksu 1 ve Ilıksu 2 tünellerini ve bu tüneller arasında kalan yamaç şevleri kapsamaktadır. Tünel projesini gerçekleştirebilmek için Yüksel Proje Uluslarası A.Ş tarafından yapılan sondajlara ait veriler, bazı kaya mekaniği laboratuvar deneyleri ve basınçlı su deney sonuçları, ve ayrıca jeolojik harita planı ve profilinin teknik çizimleri dikkate alınmıştır. Kaya kütlelerinin jeolojisi karakterlerini belirlemek için, proje alanında detaylı jeolojik ve jeoteknik çalışmalar (hat etütleri, süreksizlik ölçümleri ve kinematik analizler) yapılmıştır. Tünellerin eksenleri boyunca jeolojik plan ve profil çizimleri hazırlanmış ve gösterilmiştir. Tünellerin zeminleri Kaya Kütlelerinin Mühendislik Sınıflaması, Eklemli Kaya Kütlelerinin Jeomekanik Sınıflaması ve Yeni AvusturyaTünelcilik Sistemine (NATM) göre sınıflandırılmıştır. Her üç sınıflama sistemi için destek tipleri, destek türleri ve duraylılık teknikleri belirlenmiştir. Ilıksu Tünellerinin, Q ve RMR sistemlerine dayanan proje hesaplamaları, Classex 2.1 bilgisayar programı kullanılmış ve programdan elde edilen sonuçlar ile bu ampirik sınıflandırma sonuçları karşılaştırılmıştır. Eklemli kaya kütleleri için modifiye edilmiş olan Hoek-Brown yenilme kriterlerine göre, kaya kütlelerinin dayanım ve deformasyon özellikleri GSI methodu kullanarak elde edilmiştir. En uygun geometriğe karar verebilmek ve portal duraylılığı ile yamaç şevi bölümlerini belirlemek üzere duraylılık analizleri yapılmıştır. Öncelikle kinematik analizler, stabilite önlem ölçümleri, kinematik yenilme modlarının oluşum olasılıklarını ve türleri belirlenmiş, sonrada yeraltı su seviyesi, basıncı ve yatay deprem katsayısı düşünülerek duraysızlık problemini belirlemek için bu kaya şevlerine limit denge analizleri yapılmıştır. Düzensiz ve gelişigüzel eklemli, aşırı yapraklanmış ve ayrışmış litolojilerin statik duraylılık analizleri, dairesel kayma methodları kullanılarak şev duraylılık programı (Slope 6.0 and SlopeAV Öğrenci Versiyonu) ile analiz edilmiştir. Bütün bu duraylılık analizlerinden sonra, tünel projesi için tünel bölümlerindeki muhtemel yenilmeleri önleyebilmek ve portalların duraylılıklarını sağlayabilmek üzere gerekli destek sistemleri önerilmiştir. Kalk-şistlerde kayma dayanımı parametrelerinin belirlenmesi için geriye dönük analizler yapılmıştır. Sonuç olarak, tünel zeminin jeolojik modeli hazırlanmıştır. İlgili jeoteknik parametreler kullanarak (kayma dayanımı, elastisite modülü, poison oranı, genişleme açısı), streslerin dağılımları ve tünel etrafındaki deformasyonlar (sayısal stres analiz methodu) incelenmiş ve kaya kütleleri ile örtüşen uygun destek sistemleri“Phases”bilgisayar programıyla analiz edilmiş ve hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENGINEERING GEOLOGICAL INVESTIGATIONS ALONG THE ILIKSU TUNNELS, ALANYA Koçkar, Mustafa Kerem M.S., Department of Geological Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Akgün January 2001, 333 pages The purpose of this thesis is to investigate the engineering geological and geotechnical characteristics of the rock material and rock mass and to suggest appropriate support recommendation and stabilization techniques along the two highway tunnel projects in Alanya. The two tunnels in the project area are the Ihksu- 1 & 2 tunnels and cut slope section lies in between these two tunnels. In order to accomplish these tasks, borehole data, some laboratory and water pressure test results, and also technical drawings of the geological maps provided by Yüksel Proje Uluslararsı A.Ş. are taken into consideration. Detailed geological and geotechnical study (scan-line survey, discontinuity measurements, kinematic analyses, etc.) were carried out in the project area. A geological map and a geological cross-section along the tunnel axes have been prepared and presented. The tunnel grounds were classified according to the Q- system, Rock Mass Rating method and NATM. Selection of the support types and support categories and also stabilization techniques for each three classification systems were determined. Design calculations of the Ihksu tunnels, which are based on the Q-system and Rock Mass Rating, were also determined with Classex Version 1112.1 software to correlate the empirical classification results with those of the software. Taking into consideration the modified Hoek-Brown failure criterion for jointed rock masses and simplified classification methods in regards to determine the reliable estimations of the strength and deformation properties of rock mass were obtained by using the Geological Strength Index (GSI). In order to decide the most suitable geometry and determine the stability of the portal and cut slope sections, stability analyses were performed. Initially, kinematic analyses and remedial measurements were performed. Later, limit equilibrium analyses were performed for the kinematically failed rock slopes incorporating the effects of water pressure and earthquake force. Static stability analyses of irregularly jointed, highly foliated lithologies were analyzed by slope stability programs (Slope 6.0 and Slope/W Student Version). Following the stability analyses, recommendations were made regarding the required support systems to prevent the most probable failure mechanisms at the tunnel sections and to provide stability of the portals. Back analysis was performed to determine the shear strength parameters of the calc schist. Finally, the geological model of the tunnel ground was prepared. By using the related geotechnical parameters (shear strength, deformation modulus, poisson's ratio, dilatation angle, etc.), distributions of stresses and deformations around the tunnel (numerical methods of stress analysis) were investigated and the interaction of the supports with the rock mass was analyzed with the PC program“ Phases Version 2.37.”