Development of a process planning package for rotational parts
Dönel parçaların işlem planlaması için yazılım geliştirilmesi
  1. Tez No: 116422
  2. Yazar: EMRE İBRAHİM TALŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Process Planning, CAPP, Rotational Parts IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz DÖNEL PARÇALARIN İŞLEM PLANLAMASI İÇİN YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ TALŞIK, Emre İbrahim Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hakkı Eskicioğlu Ocak 2001, 133 sayfa Bu çalışmada dönel parçaların işlem planlamasını gerçekleştirecek bir yazılım geliştirilmesi amaçlanmıştır. 1992 yılında Can Saygın tarafından gerçekleştirilen IRPPS sistemi temel alınarak ve YAZILIM C++ Builder programlama dili kullanılarak yapılmıştır. Sistemin ana girdisi olan parça geometrisi dış, iç, ve bindirilmiş yüzeylerden oluştuğu düşünülmüştür. Parça geometrisi AutoCAD programı ve sistem için geliştirilmiş olan yüzey tanımlama modülü vasıtası ile yaratı labilmektedir. Sistemin çalışması için gerekli olan bütün geometrik veriler parça geometrisi dosyalarının okunması ile elde edilir.Dış yüzeylerin imalat planı oluşturulken kaba ve finiş işlemler için ayrı kesme yüzeyleri belirlenmiştir ve CL-data dosyaları oluşturulmuştur. Her bir kesme yüzeyi için kesici takım seçimi yapılmıştır. İç yüzeylerde de aynı mantık uygulanmıştır. Bindirilmiş yüzeyler için işleme yöntemi seçilmiştir. Son olarakda CL-data dosyaları kullanaraktan G-kodları yaratılmıştır. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar yardımı ile işlem planlanması, İşlem planlama, Dönel parçalar. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PROCESS PLANNING PACKAGE FOR ROTATIONAL PARTS TALŞIK, Emre İbrahim M.S., Department of Mechanical Engineering January 2001,133 pages The aim of this study is to improve and test a computer aided process planning package for rotational parts. Within the framework of improvement, Interpreted Rule-based Process Planning system (IRPPS) which was developed by Can Saygın in 1992 is recoded using C++ Builder programming language. The part geometry, which is the main input to the system, is considered as a combination of external, internal and superimposed features. Part geometry can be created either by AutoCAD or Feature Description module which was not exist in the pre-developed package. iiiWhile generating the process plan for external features, cutting planes are determined both for rough cuts and finish cuts. Cutting tools are selected for each cutting plane. Tool selection module is improved by adding new selection criteria and enhancing user interaction. Determination of cutting planes for internal features was not considered in the IRPPS system but this defiency is removed in the new developed package and similar logic used for external features is also applied for internal features. Machining processes are selected for each superimposed feature. CL-data files are created and process plan is displayed. Although there exists no G-code generation module in the IRPPS system; by using the CL-data files the system generates G-codes.