Oil and gas transit by pipelines through Turkey
Türkiye üzerinden boru hatlarıyla petrol ve gaz geçişi
  1. Tez No: 116429
  2. Yazar: GÜRBÜZ GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN, DOÇ. DR. NECATİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boru Hattı, Transit Geçiş, Enerji Şartı Anlaşması, Bakü- Tiflis-Ceyhan Projesi VI, Pipeline, Transit, Energy Charter Treaty, Baku-Tbilisi-Ceyhan Project IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz TÜRKİYE ÜZERİNDEN BORU HATLARIYLA PETROL VE GAZ GEÇİŞİ Gönül, Gürbüz Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ender OKANDAN Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Necati POLAT Eylül 2001, 145 sayfa Bu çalışmada, Türkiye üzerinden boru hattı petrol ve gaz taşımacılığı ile bağlantılı geçiş faaliyetlerine uygulanan hukuki rejimi teşkil eden enstrümanlar olarak Petrolün Boru Hatlarıyla Transit Geçişine Dair Kanun, Enerji Şartı Anlaşmasının transit geçişe ilişkin hükümleri ve Baku - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'na ilişkin transit geçiş şartlarını belirleyen bir grup Proje Anlaşması incelenmiştir. Söz konusu üç hukuki enstrümanın gerektiği şekilde uygulama alanına konması ile oluşturulabilecek yatırım ortamının, potansiyel yatırımcıların, kaynaklarını Türkiye'ye yönlendirmeleri için gerek duydukları güveni onlara sağlayacağıaçıktır. Bu durumun, Orta Asya ve Kafkasların petrol ve gaz kaynaklarının başlıca tüketici pazarlara transit taşımacılığı alanında yaşanan rekabette, Türkiye'yi öne çıkaracağı da kesindir. Çalışmamız neticesinde elde ettiğimiz bulgulara göre, adil, şeffaf ve güvenilir bir hukuki rejim, transit petrol boru hattı projelerinde sıklıkla karşılaşılan idari, bürokratik ve prosedürel güçlüklerin aşılmasını kolaylaştıracak ve dolayısıyla bu tür projelerin gerçekleştirilmesi aşamasındaki gecikme risklerinin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ancak, buradan elde edilebilecek başarılı sonuçlar, halen, hükümetlerin söz konusu hukuki enstrümanları gerektiği şekilde uygulama alanına koymadaki samimiyet ve kararlılıklarına bağlı kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OIL AND GAS TRANSIT BY PIPELINES THROUGH TURKEY Gönül, Gürbüz M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender OKANDAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Necati POLAT September 2001, 145 pages In this study, the instruments that form the legal regime applicable to transit activities in connection with pipeline transportation of oil and gas via Turkey have been researched, namely: the Law on Transit Passage of Petroleum via Pipelines, transit provisions of the Energy Charter Treaty and a set of Project Agreements which establish the transit conditions for the Baku - Tbilisi - Ceyhan Crude Oil Pipeline. It is self-evident that the investment climate to be created through proper implementation of these three legal instruments would provide the confidenceneeded by potential investors to mobilize their resources to Turkey, which will certainly uphold Turkey in the ongoing competition in transiting the oil and gas resources of Central Asia and Caucasus to the major consumer markets. A fair, transparent and reliable legal regime, according to our research findings, would facilitate to overcome administrative, bureaucratic and procedural difficulties frequently confronted in transit petroleum pipeline projects and therefore assist to mitigate the delay risks in the implementation of such projects. Successful outcomes that could be achieved, nonetheless, still rely upon the sincerity and determinedness of the governments to properly implement these instruments.