Türkiye-Azerbaycan enerji güvenliğinde fırsatlar ve riskler: Ermenistan faktörü
Opportunities and risks in Turkey-Azerbaijan energy security: The Armenian factor
  1. Tez No: 923941
  2. Yazar: ZELİHA HASKIZ HODALOĞULLARI VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞEFİKA MANGIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Enerji Politikası, Petrol ve Doğal gaz Boru Hattı, Türkiye-Azerbaycan Enerji İlişkileri, Ermenistan, Gürcistan, Konstrüktivizm, Energy Security, Energy Policy, Oil and Natural Gas Pipeline, Turkey- Azerbaijan Energy Relations, Armenia, Georgia, Constructivism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu doktora tezi Türkiye-Azerbaycan enerji güvenliğine yönelik olası riskler, tehditler ve fırsatlar çerçevesinde Ermenistan faktörünün bu dinamikler üzerindeki etkisini irdelemek amacıyla yazılmıştır. Türkiye'nin Ermenistan ile doğrudan bir enerji ilişkisi bulunmamasına rağmen İkinci Karabağ meselesinde olduğu gibi Ermenistan saldırılarının enerji boru hatlarının geçtiği bölgeleri hedef alması, Ermenistan'ın Türkiye-Azerbaycan enerji güvenliğine yönelik olası bir risk unsuru barındırabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca enerji geçiş güzergâhı olması nedeniyle stratejik öneme sahip Gürcistan'da, Ermenistan kaynaklı meydana gelebilecek olası risk ve tehditlerin Türkiye ile Azerbaycan'ın enerji güvenliğini olumsuz yönde etkileyebileceği öne sürülmektedir. Böylece Azerbaycan ve Gürcistan'ın Ermenistan kaynaklı olası bir sorunla karşılaşması, Türkiye-Azerbaycan enerji güvenliği ve enerji hatlarının geleceği açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmektedir. Tüm bunlara ek olarak küresel ve bölgesel güçlerin Güney Kafkasya bölgesindeki jeopolitik çıkarları doğrultusunda Ermenistan'ı destekleyici tutumlarının Türkiye ile Azerbaycan'ın enerji güvenliğine yönelik risk potansiyelini artırdığı gözlemlenmektedir. Tez Ermenistan'ın Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji güvenliği üzerindeki olası risklerini analiz ederek bu risklerin önlenmesine yönelik stratejik çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda olası risklerin hangi mekanizmalar ile fırsata dönüştürülebileceğini ele alarak bu süreçleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir. Üç ana bölümden oluşan tezde enerji güvenliği konusu incelenirken ve Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji güvenliğine yönelik Ermenistan kaynaklı olası risklere yönelik çözüm önerileri geliştirilirken realizm, neorealizm, liberalizm, neoliberalizm, kopenhag okulu ve jeopolitik yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Ancak tezin temel teorik çerçevesi konstrüktivizm (inşacılık) kuramı çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis was written to examine the impact of the Armenian factor on these dynamics within the framework of possible risks, threats and opportunities for Turkey-Azerbaijan energy security. Although Turkey does not have a direct energy relationship with Armenia, especially in the context of the Nagorno-Karabakh issue, Armenia's attacks targeting strategic regions through which energy pipelines pass indicate that Armenia could pose a potential risk to Turkey-Azerbaijan energy security. It is suggested that the potential risks and threats that may arise from Armenia in Georgia, which has strategic importance due to being an energy transit route, could negatively affect the energy security of Turkey and Azerbaijan. In this context, it is assessed that Azerbaijan and Georgia facing a potential issue originating from Armenia could pose a risk in terms of Turkey-Azerbaijan energy security and the future of energy corridors. In addition, it is observed that the attitudes of global and regional powers supporting Armenia in line with their geopolitical interests in the South Caucasus region will increase the risk potential for the energy security of Türkiye and Azerbaijan. The thesis aims to analyze the potential risks of Armenia on the energy security of Turkey and Azerbaijan and to develop strategic solutions to prevent these risks. At the same time, it comprehensively evaluates these processes by addressing the mechanisms by which these risks can be turned into opportunities. In this thesis, which consists of three main parts, while examining the issue of energy security and developing solution proposals for possible risks originating from Armenia to the energy security of Turkey and Azerbaijan, realism, neorealism, liberalism, neoliberalism, copenhagen school and geopolitical approaches were utilized. However, the main theoretical framework of the thesis has been addressed in detail within the framework of constructivism theory.