Assessment of possible effective strategies in the transition process to a knowledge-based economy: The case of Turkey
Bilgi ekonomisine geçiş sürecinde uygulanabilecek olası stratejilerin değerlendirilmesi: Türkiye
- Tez No: 116453
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Ekonomisi, Araştırma ve Geliştirme, Tamsayılı Lineer Programlama iv, Knowledge-Based Economy, Research and Development, Mixed Integer Programming iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
öz BÎLGÎ EKONOMİSİNE GEÇİŞ SÜRECİNDE UYGULANABİLECEK OLASI STRATEJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ : TÜRKİYE Gür, Umut Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel GÜVEN Aralık 2001, 183 sayfa Bu çalışmada, bilgi ekonomisine geçiş sürecinde uygulanabilecek olası stratejilerin değerlendirilebilmesi için bir yaklaşım geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, bilgi ekonomisinin en önemli unsuru olan Ar-Ge yatırımlarının farklı seviyeleri için gereksinim duyulacak insan kaynağı ve bilişim ve iletişim teknolojileri (BİT) yatırım seviyelerini belirleyecek bir tamsayılı lineer programlama modeli geliştirilmiştir. Sözkonusu model Türkiye örneği için çözülmüştür. Alınan sonuçlar: (i) Türkiye'nin, bilgi ekonomisine geçiş sürecini tetikleyebilmesi için, kamu Ar-Ge harcamalarını yüksek oranlarda artırmasının gerekliliğini ve (ii) geçiş süresince, verimsiz bir inovasyon sisteminin, nispeten verimli bir inovasyon sistemine kıyasla oldukça fazla kaynak gereksinimi doğuracağını ortaya koymuştur. Türkiye'nin inovasyon sisteminde yapacağı geliştirmelerin aynı miktarlardaki Ar-Ge haracamaları için gerek duyulacak insan kaynağı ve BİT yatırımlarında kayda değer tasarruflar sağlayacağı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF POSSIBLE EFFECTIVE STRATEGIES IN THE TRANSITION PROCESS TO A KNOWLEDGE-BASED ECONOMY : THE CASE OF TURKEY Gür, Umut M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Associate Prof. Dr. Sibel GÜVEN December 2001, 183 pages The aim of this study is to introduce a new framework which is to be utilised for the assessment of possible strategies which can be applied during the transition to a knowledge-based economy. For this purpose, a mixed integer programming (MIP) model is developed which can be used to determine the required levels of human resources and information and communications technology (ICT) investments for given levels of R&D investment of the country which is the determining most significant characteristic of the phenomenon. The model is solved for the case of Turkey. The results indicate that: (i) government R&D in Turkey should increase to considerable levels in order to trigger the transition to a knowledge-based economy and (ii) transformation towards a knowledge-based economy with an inefficient innovation system may require considerable amounts of additional resources compared to transforming with a more efficient system. It is illustrated for the case of Turkey that any improvement in the innovation system may lead to considerable savings from the required human resources and ICT investments for the same levels of R&D investment.