Implementation of mesh generation algorithms
Ağ üretme algoritmalarının gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 116455
  2. Yazar: ÖZGÜR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YÜKSEL, PROF. DR. MUSTAFA KUZUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mesh Generation, Isoparametric Coordinate Transformation, Hexahedral Node Insertion Method, Delaunay Tetrahedralization, Constrained (Conforming) Tetrahedralization. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz AG ÜRETME ALGORİTMALARININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ YILDIZ, Özgür Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Önder YÜKSEL Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa KUZUOĞLU Aralık 2001, 99 sayfa Bu tezde, üç adet ağ üretme yazılım paketi geliştirilmiş ve gerçekleştirilmiştir. İlk ikisi, yapısal ağ üretme algoritmalarım esas almaktadır ve üç boyutlu alanlar için yapısal yüzey ve hacim ağ üretme problemlerini çözmek amacıyla kullanılmıştır. Yapısal ağ üretme algoritmaları izoparametrik koordinat dönüşümü kavramım temel almaktadır. Yapısal yüzey ağ üretme yazılımında, karmaşık üç boyutlu yüzeyler için dörtgensel ağ elemanları oluşturulmuş ve bu elemanlar daha sonra“nitelikli”üçgensel ağ elemanları elde etmek amacıyla üçgenlenmiştir. Yapısal hacim ağ üretme yazılımı, hacimler için altıyüzlü ağ elemanları üretmek amacıyla kullanılmıştır. Dörtyüzlü ağ elemanları, altıyüzlü kenar elemanı ekleme metodu kullanılarak altıyüzlü elemanlardan oluşturulmuştur. Ağ üretme algoritmalarından elde edilen sonuçlar, çıktı dosyalarına kaydedilmeleri amacıyla istenilen biçimedönüştürülmüştür. Üçüncü yazılım paketi, yapısal olmayan nitelikli dörtyüzlü ağ elemanları üretecidir ve doğru Delaunay dörtyüzlülemeleri, kısıtlamalı (uyan) Delaunay dörtyüzlülemeleri ve nitelikli uyan Delaunay dörtyüzlülemeleri üretmek için kullanılmıştır. Bu tezde kullanılan ve gerçekleştirilen ağ üretme algoritmalarından ayrı olarak, dörtgensel, üçgensel, altıyüzlü ve dörtyüzlü ağ elemanları oluşturmak amacıyla kullanılan yapısal olmayan ağ üretme teknikleri de ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Ağ Üretme, İzoparametrik Koordinat Dönüşümü, Altıyüzlü Kenar Elemanı Ekleme Metodu, Delaunay Dörtyüzlülemeleri, Kısıtlamalı (Uyan) Delaunay Dörtyüzlülemeleri. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF MESH GENERATION ALGORITHMS YILDIZ, Özgür MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Önder YÜKSEL Co-supervisor: Prof. Dr. Mustafa KUZUOGLU December 2001, 99 pages In this thesis, three mesh generation software packages have been developed and implemented. The first two were based on structured mesh generation algorithms and used to solve structured surface and volume mesh generation problems of three-dimensional domains. Structured mesh generation algorithms were based on the concept of isoparametric coordinates. In structured surface mesh generation software, quadrilateral mesh elements were generated for complex three- dimensional surfaces and these elements were then triangulated in order to obtain“high-quality”triangular mesh elements. Structured volume mesh generation software was used to generate hexahedral mesh elements for volumes. Tetrahedral mesh elements were constructed from hexahedral elements using hexahedral node insertion method. The results, which were produced by the mesh iiigeneration algorithms, were converted to a required format in order to be saved in output files. The third software package is an unstructured quality tetrahedral mesh generator and was used to generate exact Delaunay tetrahedralizations, constrained (conforming) Delaunay tetrahedralizations and quality conforming Delaunay tetrahedralizations. Apart from the mesh generation algorithms used and implemented in this thesis, unstructured mesh generation techniques that can be used to generate quadrilateral, triangular, hexahedral and tetrahedral mesh elements were also discussed.