Forms of existence space in a historical perspective
Tarihsel çerçevede varlık mekanı formları
  1. Tez No: 116456
  2. Yazar: ASLI SÜHA DÖNERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Varlık Mekanı iv, Space, Existence Space m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz TARİHSEL ÇERÇEVEDE VARLIK MEKANI FORMLARI Dönertaş, Aslı Süha Yüksek Lisans, Şehir Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Erhan ACAR Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Baykan GÜNAY Aralık 2001, 107 sayfa Bu tez, varoluş mekanı ve bu mekanın öznesiyle ilgilenen farklı kavramsallaştırmaların bir çerçevesini çizmektedir. Aynı zamanda, özne ve mekan ilişkilerinin varoluşsal anlamı da bu tezin çerçervesi içerisinde yer almaktadır, özne /“varlık”kavramına felsefi bir yalaşım olmaksızın, varoluş mekanının tanımlanması konusunda odaklanmış bir araştırma yürütülmesi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, bu tezin amacı, tarihsel bir çerçevede, varoluş mekanı ve bu mekanda yer alan öznenin bütünsel bir analizini yapmaktır. Ayrıca, farklı mekan tartışmaları incelenerek, mekan kavramında meydana gelen değişiklikler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, zamanla, mekan ve onun öznesi arasındaki ilişkinin belirsizleştiği saptanmıştır. Bu tez, özneler ve mekanın felsefi özelliklerine ulaşmak için mekanlar tasarlayan kentsel tasarımcılar için bir başlangıç noktası oluşturmaktadır. Bu tezin insan doğasıyla ilgili olarak ortaya koyduğu yaklaşım, Jean Genet'nin“Studio of Giaconometti”adlı eserinden etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMS OF EXISTENCE SPACE IN A HISTORICAL PERSPECTIVE Dönertaş, Aslı Süha M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Inst. Erhan Acar Co-Supervisor: Prof. Dr. Baykan Günay December 2001, 107 pages This thesis outlines the different conceptualizations that are concerned with the space and the subject of this space. At the same time, it is concerned with the existentialist meaning of subject and space relations. Without the philosophical thought of subject, 'being', it is difficult to conclude a focused research to establish the existence space. Therefore, the aim of this thesis is to give a comprehensive overview of existence space and the subjects who dwell in it, throughout history. In addition, a variety of space concepts are analysed and the conceptualisations of existence space and their alterations have been evaluated. In conclution, it has been found out that the relationship of space and its subject became vague within time. This thesis is intended as an introductory statement for urban designers, who design areas for a subject and also for the philosophic features of space. Jean Genet's Studio of Giacometti influenced this thesis in understanding the nature of man.