Concatenative speech synthesis based on a sinusoidal speech model
Sinüslerden oluşan bir konuşma modeline dayalı birleştirerek konuşma sentezleme
- Tez No: 116457
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Birleştirerek Konuşma Sentezleme, Sinüslerle Modelleme, Analiz-Sentez, Ezgi Değiştirme, Düzleme vı, Concatenative Speech Synthesis, Sinusoidal Model, Analysis- Synthesis, Prosody Modification, Smoothing IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz SİNÜSLERDEN OLUŞAN BİR KONUŞMA MODELİNE DAYALI BİRLEŞTİREREK KONUŞMA SENTEZLEME Önür, Çağla Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 2001, 50 sayfa Birleştirerek konuşma sentezlemede, önceden kaydedilip saklanmış konuşma parçalan, tam sözceler oluşturmak için birleştirilir. Fakat, saklanmış konuşma parçalarının ezgi özellikleri, yani perdeleri, süreleri, ve şiddetleri, çoğu kez hedeflenen sözceninkilerle birbirini tutmaz ve değiştirilmelidir. Ayrıca, parçalar ayrı fonetik çevrelerden çıkarıldığı için, parça sınırlarında spektral şekil ve faz uyumsuzlukları olabilir ve bunlar düzlenmelidir. Bu tezde, D. O'Brien ve A. I. C. Monaghan tarafından geliştirilen ezgi değiştirme ve düzleme teknikleri incelendi. Bu teknikler, R. J. McAulay ve T. F.Quatieri tarafından geliştirilen, sinüslerden oluşan konuşma modeline dayanmaktadır. Uygulama sonuçları umut vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCATENATIVE SPEECH SYNTHESIS BASED ON A SINUSOIDAL SPEECH MODEL Önür, Çağla M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 2001, 50 pages In concatenative synthesis of speech, previously recorded and stored speech units are combined to build full utterances. However, the prosodic characteristics, namely the pitches, the durations, and the intensities of the stored units are often not consistent with those of the target utterance and must be altered. Also, as the units are extracted from different phonetic contexts, spectral shape and phase mismatches can occur at unit boundaries and must be smoothed. In this thesis, the prosody modification and smoothing techniques developed by D. O'Brien and A. I. C. Monaghan are investigated. These techniques are based inon the sinusoidal model of speech developed by R. J. McAulay and T. F. Quatieri. Implementation results are promising.