Wellbore modeling for predicting the flowing behavior of gas condensate during production
Gaz kondensat üretimi yapan kuyuların akış davranışlarını tahmin eden modelleme çalışması
  1. Tez No: 116458
  2. Yazar: GÜLCAN DERYA ADAGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iki fazlı akış, kondensat sistem, sıcaklık profili, basınç profili, kuyu modeli, two-phase flow, condensate system, temperature profile, pressure profile, wellbore model
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
oz GAZ KONDENSAT ÜRETÎMÎ YAPAN KUYULARIN AKIŞ DAVRANIŞLARINI TAHMÎN EDEN MODELLEME ÇALIŞMASI ADAGÜLÜ, G.Derya Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH ARALIK 2001, 204 sayfa İki fazlı akış sistemlerinin basınç ve sıcaklık profillerini hesaplayan modellerin bir çoğu akışkan kompozisyonunun akış sırasında kuyu boyunca değişmediğini varsayar. Kondensat sistemlerin kompozisyonunun kuyu dibi koşullarına bağlı olduğu da bilinen bir gerçektir. İki fazlı basınç ve sıcaklık modellerini kullanmak ve birleştirmek ve de iki fazlı kondensat akışkanlarının kuyu boyunca olan kompozisyon değişimlerini bu modellere eklemek bu çalışmanın temel amacıdır. Bu çalışmada kondensat sistemi olarak Kuzey Denizi (KD) kondensat sistemi kullanılmıştır.Öncelikli olarak sabit kompozisyon durumu ile değişken komposzisyon durumu basınç ve sıcaklık profilleri karşılaştırılması amaç edinilmiştir. Sabit kompozisyon ve değişken kompozisyon koşullan üç değişik toplam kütle debisi ile analiz edilmiştir. Bütün senaryolarda akışkanın kuyu içinde“slug”halinde aktığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak, akışkan özelliklerinin, bunlara bağlı parametrelerin ve faz debilerinin değişik toplam kütlesel debiler ile değişimi analiz edilmiştir. Değişik toplam kütlesel debilerin basic ve sıcaklık profillerine etkisi de incelenen konular arasında yer almıştır. Bu çalışmanın sonucunda, değişken kompozisyon durumunda akışkan parametrelerinin kuyu boyunca değiştiği görülmüştür. Buna ek olarak, değişken kompozisyon durumunda basınç gradyanının kuyu boyunca sabit olmadığı ve kuyu içindeki davranışının toplam kütlesel debiye bağlı olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, değişken kompozisyon modelinin akışkan parametrelerinin kuyu boyunca değişimini izlemek için kullanılması gerektiği görülmüştür. İncelenen kondensate sistemi için, verilen sıcaklık ve basınç aralığında değişken kompozisyon durumunda elde edilen basınç kayıplarının sabit kompozisyon basınç kayıplarından yüksek olduğu gözlenmiştir. Öte yandan, verilen sıcaklık ve basınç aralığında iki durum için bulunan sıcaklık profillerinin birbirine yakın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WELLBORE MODELING FOR PREDICTING THE FLOWING BEHAVIOR OF GAS CONDENSATE DURING PRODUCTION ADAGÜLÜ, G. Derya M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH DECEMBER 2001, 204 pages Many models used to determine pressure and temperature profiles of two-phase flow systems assume that composition does not change along the wellbore. However, it is a known fact that condensate systems' composition depends on downhole conditions. The main objective of this study is to use and combine two-phase flow temperature and pressure profile models and include the effect of composition change for two-phase flow of condensate systems in vertical and deviated wells under steady-state conditions. North Sea (NS) condensate system is used inthis study as the gas condensate system. It is primarily aimed to compare temperature and pressure profiles obtained from varied composition case to constant composition case. Three different total mass flow rates for varied composition and constant composition cases are examined. In all scenarios, slug flow is observed. In addition to that, fluid parameter variations and phase flow rate variations with different total mass flow rates are analyzed. Variation of pressure and temperature profiles for different mass flow rates are also studied. As a result of this study it is observed that, fluid properties and related parameters change along the well when composition is varied. In addition to that, it is concluded that pressure gradient is not constant along the wellbore with varied composition and its behavior along the wellbore depends on total mass flow rate. Varied composition model could be used to monitor fluid parameter changes along the wellbore, effectively. For the fluid system under consideration, pressure drop for the varied composition case is higher compared to pressure drop obtained with constant composition case, within the given pressure and temperature ranges. However, temperature profiles obtained for both cases is similar to each other within the given pressure and temperature ranges.