A Comparative study for component oriented design modeling
COSEML tabanlı tasarım modellemesi için bir karşılaştırma çalışması
  1. Tez No: 116465
  2. Yazar: İLKAY ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: bileşen yönelimli analiz ve tasarım, nesne yönelimli analiz ve tasarım, metodoloji, paradigma, ölçü, bilgisayar destekli yazılım geliştirme aracı vı, component oriented analysis and design, object-oriented analysis and design, methodology, paradigm, metrics, case tool IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz COSEML TABANLI TASARIM MODELLEMESİ İÇİN BİR KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMASI Altıntaş, İlkay Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Hikmet Doğru Mayıs 2001, 145 sayfa Daha önce, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği (COSE) için kullanılmak üzere bir grafik tabanlı bir model leme dili tanıtılmıştı (COSEML). Metodoloji, kod yazmaktan çok birleştirme yöntemi ile üretime dayanan bir bileşen yönelimli bir sistem geliştrme olgusuna uymaktadır. COSEML' in içerdiği grafik sembollerin kullanıldığı bir Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği Aracı (BDYM) aracı, diğer tez çalışmaları çerçevesinde geliştirilmektedir. Bu grafik semboller, bileşenler ve de soyutlamaları temsil ederler. COSE anlayışının geçerlik gösterimi yönündeyapılması gereken çeşitli örnek çalışmaların bir öncüsü tamamlanmış ve bu tezde sunulmuştur. Tez, COSEML'in yazılım sistemlerinin model lenmesı için kullanımını göstermektedir. COSEML'i analiz amaçlı da kullanmak mümkün olmasına karşın, sadece tasarım modelleme için kullanımı karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Öğrenci projelerini içeren örnek çalışmalar nesne-yönelimli modelleme ile bileşen- yönelimli yaklaşımı karşılaştırma amacı ile değerlendirilmiştir. Bu projeler, aynı problemin bileşen-yönelimli ve nesne-yönelimli gösterimini içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY FOR COMPONENT ORIENTED DESIGN MODELING Altıntaş, İlkay M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru May 2001, 145 pages A graphical language (COSEML) to be used within Component-Oriented Software Engineering (COSE) has been introduced before. The methodology conforms to a paradigm for component oriented system development, which suggests development by integration rather than code writing. A Computer Aided Software Engineering (CASE) tool, which includes drag and drop facilities for graphical symbols of COSEML, is being developed within the perspective of other thesis studies. These graphical symbols represent abstractions as well as components. A pioneer case study is conducted and reported in this thesis which mshould be followed by various other studies for the validation of the justification behind the COSE notion. This thesis demonstrates the usage of COSEML, for the modeling of software systems. Although it is possible to use COSEML for analysis also, only design modeling is considered within a comparison perspective. Case studies comprising student projects have been utilized to compare the component- oriented approach with object-oriented modeling. Each project involved the component-oriented and object-oriented representation of a single problem.