Production and characterization of CuZnAlMnTiB shape memory alloys
CuZnAlMnTiB şekil bellekli alaşımların üretimi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 116466
  2. Yazar: BENAT BİLÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CuZnAIMn shape memory alloys, shape memory effect, resistivity measurement, bending test. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz CuZnAlM n TİB ŞEKİL BELLEKLİ ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU BİLÇEN, Benat Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr Şakir Bor Mayıs 2001, 101 Sayfa Şekil Bellekli CuZnAlMn alaşımları, ticari saflıktaki malzemelerden, tane inceltici olarak TiB2 kullanılarak, atmosfere açık ortamda indüksiyon ocağında üretilmiştir. Dökülen alaşımlar sıcak dövme ve sıcak haddeleme yapılarak homojenize edilmişlerdir. Şekil bellekli CuZnAİMnTiB alaşımlarının betalaştırma sıcaklıklarım belirlemek üzere ısıl işlem ve X-ışınlan çalışmaları yapılmıştır. Alaşımların dönüşüm sıcaklıklarım belirlemek için bir direnç ölçüm düzeneği ve yöntemi geliştirilmiştir. Alaşımların, ısıtılıp, soğuturlurken meydana gelen faz dönüşümleri sırasındaki direnç değişimlerini ölçmek için veri toplama sistemi, ısıtma/soğutma birimi ve numune tutucudan oluşan bu düzenek kullanılmıştır. Oda sıcaklığında martensit olan yedi alaşım direnç ölçüm çalışmaları için seçilmiştir. Mangan miktarı arttıkça dönüşüm sıcaklıklarının düştüğü belirlenmiştir.Üretilen alaşımların şekil bellek davranışını belirlemek üzere tasarlanıp üretilen eğme test cihazı, pirinç, bakır ve paslanmaz çeliğin elastik bölgede testleri ile kalibre edilmiş ve daha sonra üretilen alaşımların testlerinde kullanılmıştır. Alaşımların şekil bellek özelliklerini belirlemek için üretilen alaşımlar yükleme-boşaltma-ısıtma-soğutma deneylerine tabi tutulmuştur. Cu-22.9%Zn- 4.66%Al-1.58%Mn alaşımı döngüsel yükleme altında test edilmiş ve bu testin çift yönlü şekil bellek davranışına yol açtığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler CuZnAİMnTiB Şekil Bellekli Alaşımlar, Şekil Bellek Etkisi, Direnç Ölçüm Yöntemi, Eğme Deneyi. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF CuZnAIMnTiB SHAPE MEMORY ALLOYS Bilçen, Benat M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor Prof. Dr.Şakir Bor May 2001, 101 Pages CuZnAIMn shape memory alloys have been produced from commercially pure elements in an induction furnace open to atmosphere and TİB2 is added as a grain refiner into the melt. The cast alloys are homogenized by hot swaging and hot rolling. Heat treatment and X-ray diffraction studies are carried out on alloys produced to determine the betatizdng temperatures of CuZnAIMn shape memory alloys. For the determination of the transformation temperatures of the alloys, a resistivity measurement set up and method is developed.The system consisting of a data acquisition unit, a heating/cooling unit and a specimen holder is used to measure the resistivity changes due to phase transformation of the alloys during heating and cooling. Seven of the alloys produced, which are martensitic at room temperature, are chosen for resistivity measurement studies. The transformation temperatures are found to decrease with increasing Manganese content. mTo characterize the shape memory behaviour of the alloys a beading test machine is designed and constructed. To verify the performance of bending test machine brass, copper and stainless steel are tested in their elastic range. Some selected shape memory alloys are tested by loading-unloading-heating-cooling to determine their shape recovery characteristics from load-deflection and deflection- temperature diagrams of the alloys plotted. Cu-22,9%Zn-4,66%Al-l,58%Mn alloy is tested under cycling loading, which results in two-way shape recovery behaviour.