A Performance measurement fromework developed for the Faculty of Engineering of METU
ODTÜ Mühendislik Fakültesi için geliştirilmiş performans ölçüm yaklaşımı
- Tez No: 116474
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans Ölçümü, Performans Ölçüleri, Balanced Scorecard”, Faktör Analizi, Üniversite Yönetimi v, Performance Measurement, Performance Indicators, Balanced Scorecard, Factor Analysis, University Administration IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz ODTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ PERFORMANS ÖLÇÜM YAKLAŞIMI TUĞCU, Esra Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer SAATÇİOĞLU Eylül 2001, 119 sayfa Bu çalışmada, ODTÜ Mühendislik Fakültesi için bir performans ölçüm yaklaşımı önerilmiştir. Performans ölçümünde kullanılan değişik yaklaşımların tanıtılmasından sonra mühendislik fakültesi üst yönetimi için en uygun olanın“balanced scorecard”yaklaşımı olduğu düşünülmüştür.“Balanced scorecard”vasıtasıyla yöneticiler fakülteyi dört boyutta izleyebilirler. Bu boyutlar; akademik yönetim boyutu, operasyonel boyut, öğrenci ve paydaşlar boyutu ve geliştirme-öğrenme boyutudur. Kullanılan ölçüler fakültenin misyonu ve amaçları ile uyumludur. Boyutlarla ilgili ölçüleri belirlemek için ilk olarak anket çalışması düzenlenmiştir. Daha sonra operasyonel ve geliştirme-öğrenme boyutlarıyla ilgili ölçülere faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizinde birçok performans ölçüsü, 13 yıllık bir periyotta en kritik ve az sayıdaki ölçüyü belirlemek amacıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PERFORMANCE MEASUREMENT FRAMEWORK DEVELOPED FOR THE FACULTY OF ENGINEERING OF MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY TU?CU, Esra. M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer SAATÇİOGLU September 2001, 1 19 pages In this thesis, a performance measurement framework is proposed for the faculty of engineering of METU. After introducing several frameworks mostly used for performance measurement, a top-level balanced scorecard is considered as a more appropriate approach for the engineering faculty. With the balanced scorecard approach, administrative board can monitor the faculty from four perspectives: academic management, internal business, student and stakeholder, and innovation and learning. The measures considered are in accordance with the mission and objectives of the engineering faculty. To determine them corresponding to these perspectives, first, a survey study is conducted. Second, a factor analysis is performed to measures for internal business, and innovation and learning perspectives. Several performance indicators are examined in the factor analysis, with a period of 13 years, to select critical few indicators with a minimum loss of information. m